Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Вигенин: ЕС трябва да работи тясно с Русия за Украйна

Вигенин: ЕС трябва да работи тясно с Русия за Украйна

София. Европейският съюз трябва тясно да работи с Русия за решаването на кризата в Украйна, смята външният министър Кристиан Вигенин. След извънредната среща на външните министри от ЕС, която продължи до късно снощи в Брюксел, той посочи, че освен решението за санкции за власта в Киев трябва да има такива и за радикалните групи в столицата, които също носят отговорност за насилието.

„Създаде се впечатлението, че ЕС не успя да защити политиката си към Украйна, това е факт и той носи известно разочарование. ЕС обаче трябва да работи по-тясно с Русия по отношение на тези съседи", коментира Вигенин в сутрешния блок на БНТ.

По думите му въпросът за геополитическата ориентация на размирната страна не е на дневен ред и Москва може да помогне за успокояването на обстановката.

„Важно е да бъде ангажирана Русия в търсене на изхода, защото в момента не става въпрос какъв път ще поеме Украйна - дали ще се сближи с ЕС или с Русия. Основна задача е да се предотврати гражданска война и разпадането на държавата. От там – нататък да дадем на гражданите да избират", каза още външният министър.

Той не очаква случващото се да има отражение върху предстоящите евроизбори през май, каквито опасения вече съществуват.

Вигенин отбеляза, че съветът на външните министри е взел решение за санкции, които първоначално са насочени срещу ограничен кръг лица, които са отговорни за насилието. Мащабът на санкциите обаче зависи от развитието на ситуацията.

„Започваме с ограничен списък, който може да се разширява. Според нашето разбиране, разбира се, в него трябва да влязат хора от властта. Но трябва да се търсят и санкции за радикалните групи, които носят отговорност за насилието и които видяхме вчера в Киев. Тези радикални групи далеч не са мирните проевропейски граждани. Вината за случилото се няма как да не е във властта, защото тя разполага с механизмите, но тези групи допринасят за напрежението и разбира се носят отговорност за част от убитите", допълни минисърът.

Кристиан Вигенин посочи още, че България може да помогне с медицинска техника и медицинска помощ.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе