Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Макрон съгласен с Тръмп, че Европа трябва да плаща повече за своята отбрана

Макрон съгласен с Тръмп, че Европа трябва да плаща повече за своята отбрана

Френският президент изтъкна, че планът за създаване на европейска армия не е насочен срещу САЩ

Европа трябва да поеме по-голяма отговорност за своята отбрана. Това заяви френският президент Еманюел Макрон по време на срещата си с американския държавен глава Доналд Тръмп. То този начин той изрази съгласието си с мнението на US президента, че европейските страни са длъжни да увеличат разходите за своите отбранителни силни, съобщава Ройтерс.

Началото на срещата беше съпътствано от напрежение, след като американският президент определи като „обидно" желанието на Макрон за европейска армия, за да се брани от потенциалните си врагове, включително и САЩ.

"Много обидно, но може би Европа първо трябва да плати своя справедлив дял в НАТО, която САЩ субсидират извънредно много", написа в "Туитър" американският президент малко преди пристигането си на летище Орли в Париж.

Във вторник френският президент каза, че Европа се нуждае от истинска армия, за да намали зависимостта си от САЩ в отбраната. "Ние трябва да се защитим от Китай, Русия и даже от САЩ", каза той по френско радио.

Американският президент многократно е критикувал страните от НАТО за това, че според него те не харчат достатъчно пари, за да поддържат колективната отбрана на алианса. Той настоява всички държави-членки на НАТО незабавно да доведат разходите си за отбрана до 2% от БВП. По време на реч на срещата на върха на алианса в Брюксел ръководителят на Белия дом предложи страните не само да изпълнят това задължение, но и да увеличат разходите до 4% от БВП.

На срещата с Тръмп френският държавен глава Еманюел Макрон защити своята идея, заявявайки, че е несправедливо сигурността на Европа да се гарантира изцяло от Вашингтон.

„Именно поради тази причина аз вярвам, че имаме нужда от повече отбранителни способности, за да поемем тази част от тежестта", заяви Макрон.

Той изтъкна факта, че САЩ не се консултират и не питат европейските страни, когато изготвят своите финансови цели за въоръжението си.

Френският лидер заяви категорично, че планът за създаване на обща европейска войска по никакъв начин не е насочен срещу САЩ.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе