Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Трус освободи 300 затворнички в Чили

Трус освободи 300 затворнички в Чили

Сантиаго. Трус с магнитуд 8,2 по Рихтер предизвика двуметрови вълни цунами вчера на 80 км от чилийското пристанище Икике.

Бедствието отне живота на пет души, а трима са сериозно ранени. Женският затвор в града рухна и 300 лишени от свобода жени успяха да избягат от решетките, съобщи АФП. Икике е ключово експортно пристанище за медните мини на Чили. През последните седмици в района имаше необичайно силна сеизмична активност от стотици средно силни и слаби трусове.

"С тъга съобщавам, че земетресението уби четирима мъже и една жена в Икике и Алто Хоспико. Някои от тях бяха смазани под развалините на домовете си, а други починаха след сърдечен удар", заяви чилийският министър на вътрешните работи Родриго Пенялийо. Президентът на Чили Мишел Бачелет обяви северната част на страната за зона, пострадала от природно бедствие. Минута след земетресението бе наредена евакуация на северното крайбрежие, а правителствата на Еквадор, Хондурас и Перу обявиха тревога за цунами.

Земетресението бе регистрирано вчера сутринта в 2 ч 46 българско време на дълбочина от 46,4 км. Първоначално бе съобщено за трус със сила 7,8 по Рихтер, но впоследствие Американският геофизичен институт коригира мощността на 8,2 по Рихтер. В Чили земетресението бе усетено в районите на Арика, Икике и Антофагаста, на 1800 км северно от Сантяго.

"Всички улични лампи гръмнаха. Хората бягаха панически от домовете си. Усетихме няколко вторични труса", каза пред АФП Вероника Кастийо от Арика. Въпреки първоначалните задръствания, предизвикани от автомобилисти, бягащи от крайбрежието, евакуацията бе извършена безпроблемно и трябваше да продължи поне шест часа.

Сградата на затвора в Икике рухна и 300 затворнички се озоваха отново на свобода. Военни бяха изпратени в града като превантивна мярка и да помогнат на полицията да залови бегълките. Самолет с 100 членове на специалните служби пристигна в Икике, за да пречи на мародерите. Трусът е разрушил контролната кула на летището в Икике и всички полети в трите големи северни града Антофагаста, Икике и Арика бяха анулирани. Телефонните комуникации и водоснабдяването не бяха засегнати, но за сметка на това много селища останаха без ток.

Първите вълни цунами удариха северния град Писагуа и се очакваха да достигнат Пунта Аренас в най-южната част на страната. "Трябва да сме подготвени и да внимаваме", написа в "Туитър" еквадорският президент Рафаел Кореа. В Перу беше обявена тревога за цунами по крайбрежието. В Лима затвориха крайбрежните улици. "Тревогата е обявена като превантивна мярка. Тя означава, че трябва да сме бдителни, въпреки че вероятността от приливна вълна е малка", уточниха властите. Подобни действия бяха предприети и в Хондурас.

Последното мощно земетресение в Чили беше през 2010 г. Тогава трус с магнитуд 8,8 уби 524 души и разруши 220 хил. сгради.

Индонезия обяви тревога, чака приливна вълна

След труса в Чили Инодонезия предупреди вчера за миницунами, което може да достигне бреговете й, и настоя населението да се отдалечи от брега, въпреки че епицентърът на земетресението се намира на хиляди километри, съобщи АФП. "Половинметрови вълни може да ударят някои региони в Иноднезия", предупреди говорителят на Агенцията за справяне с природните бедствия Сутопо Пурво Нугрохо.

Тревога е обявена в 19 провинции, като първите вълни се очакваха рано тази сутрин. "Призоваваме властите в засегнатите провинции да вземат нужните мерки и да приканят гражданите да се изтеглят възможно най-далече от плажовете", добави Нугрохо. Евакуация на населението обаче не се предвижда. Единствено индонезийците се умоляват да запазят спокойствие. На опасност от цунами са изложени островите Ява, Бали, Сулавеси и Борнео.
Индонезия се намира в Тихоокеанския огнен пръстен, където сблъскването на тектонските плочи предизвиква честа и земетръсна и вулканична дейност. Силен трус през 2004 г. предизвика разрушителни вълни цунами, които убиха 170 000 души в индонезийската провинция Ачех и десетки хиляди в други държави в Индийския океан.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе