Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Ето го ТИР-а с труповете в Лондон (СНИМКИ, ОБЗОР)

Ето го ТИР-а с труповете в Лондон (СНИМКИ, ОБЗОР)

Телата на 39 души бяха открити в контейнер на ТИР в Грейс, графство Есекс, на около 29 км източно от Лондон. Полицията е пристигнала след сигнал от Спешна помощ заради злокобната находка към 1,40 ч. местно време тази нощ, съобщи Би Би Си.

Шофьорът на камиона е арестуван, той е 25-годишен мъж от Северна Ирландия, заподозрян е в убийство. По първоначална информация става дума за трафик на хора.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън описа в Туитър своя шок от зловещата новина. "Ужасен съм от този трагичен инцидент в Есекс. Получавам постоянно нова информация, вътрешното министерство работи в тясно сътрудничество с полицията в Есекс, докато установяваме какво точно се е случило. Мислите ми са с хората, загубили живота си и техните любими и роднини".

По първоначални данни убитите са 38 възрастни и един тийнейджър.

От полицията поясниха, че камионът е пристигнал на Острова от България в събота от Холихед, голямо пристанище в Северен Уелс на Ирландско море, на около 160 км западно от Ливърпул. Там акостират многобройни фериботи от Ирландия, но според високопоставен полицейски източник на "Айриш Таймс" от Северна Ирландия, камионът не е преминал през ирландския остров на път към Холихед.

ТИР-ът с труповете се е намирал в индустриалната зона "Уотърглейд Индастриъл Парк" в Грейс.

Шеймъс Лихини, мениджър в северноирландската Асоциация по товарен транспорт, сподели пред Би Би Си, че ако камионът е идвал от България, влизането му във Великобритания през Холихед е доста "необичаен маршрут“. "Хората казват, че още повече са затегнати сигурността и проверките на пристанища като Дувър и Кале, така че може да се счита, че това е по-лесен път за влизане – от Шербур или Роскоф, към Рослеър, оттам към Дъблин. Много е заобиколно, пътуването трае с един ден повече“.

Шефът на местната полиция Ендрю Маринър заяви: "Това е трагичен инцидент, в който голям брой хора са загубили живота си. Разследваме какво се е случило. В момента идентифицираме жертвите, но предполагам, че това ще се окаже дълъг процес. 

Смятаме, че камионът е от България и е влязъл в страната през Холихед в събота, 19 октомври. Работим в тясно сътрудничество с нашите партньори в това разследване. 

Арестувахме шофьора на камиона във връзка с инцидента, той остава в полицията, докато продължават разпитите.“

Полицията е затворила достъпа до индустриалната зона.

Вътрешният министър Прити Пател реагира в Туитър: "Шокирана и натъжена съм от този страшен трагичен инцидент в Грейс. Полицията на Есекс има арестуван и трябва да им дадем време да проведат своето разследване“.

Пред агенция РА местна жителка обясни, че когато се прибирала от работа към 4,15 ч. тази сутрин и видяла сините светлини на полицейските коли, усетила, че е станало нещо сериозно. "Полицията бе направила кордон, разбрах, че е нещо сериозно от броя на полицейските коли и линейките. Полицаите обаче бяха паркирали колите си през цялата улица, така че не се виждаше нищо вътре“, описа тя обстановката.

Посолството ни в Лондон е в контакт с британските власти по изясняване на случая с намерените мъртви в камион 35 души в графство Есекс. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. Установена е връзка с британската полиция, представител на посолството ни е провел среща и в Министерството на външните работи в Лондон. Посланикът ни Марин Райков е разговарял по телефона с британската посланичка в София Ема Хопкинс като са се договорили да следят заедно случая. Към момента още не може да бъде потвърдено дали намереният камион е с българска регистрация. Няма данни и за националността на намерените в камиона човешки тела. От британската полиция са предупредили, че идентификацията им ще отнеме дълго време. 

Ако се установи, че камионът, който бе открит в Есекс, Англия, с 39 трупа в ремаркето, е преминал през Ирландия, ще бъдат предприети всички необходими разследвания. Това заяви ирландският премиер Лео Варадкар. Голям част от работещите по случая в Есекс, обръщат внимание, че този случай отново насочва вниманието към трафикантите на хора и че това е опасен и "отвратителен" бизнес.

Предполага се, че камионът е дошъл от България и е влязъл във Великобритания от  уелското пристанище Хоулихед, на което фериботите пристигат от Ирландия.

Според "Дейли мейл" загиналите са пътували в хладилно ремарке и е възможно да са замръзнали до смърт. Ако хладилникът е бил включен, градусите може да са паднали до минус 25. На тъмно. Установено е, че камионът е пристигнал в Хоулихед в събота. Това предполага, че загиналите може да са били в задната му част поне четири дни.

Единственото място, на което е било възможно да се ползва тоалетна е на гърба на ремаркето. Това означава, че ще бъдат открити следи.

Маршрутът, по който са дошли, е необичаен, но може да е бил избран заради границата с Ирландия, която е определяна за "слаба точка" в сигурността заради занижения контрол.

Камионът е открит на около 480 км от Хоулихед. Хоулихед е второто най-натоварено фериботно пристанище във Великобритания след Дувър и служи като основен маршрут от Ирландия до континентална Великобритания.

Сигурността и проверките са засилени на места като Дувър и Кале и би било по-лесно да се влезе през Шербур или Роскоф, през Рослеър, а след това нагоре по пътя за Дъблин.

Пътят е дълъг и това добавя допълнителен ден към пътуването. Член на Асоциацията за товарен транспорт посочва, че камионът може да се е качил на ферибот от Франция до Ирландия, след което да е шофирано с него в Ирландия, и тогава да се е качил на друг плавателен съд за Великобритания.

Според източници камионът е пристигнал в Белфаст и след това е продължил към Дъблин. Шофьорът на камиона, 25-годишен мъж от Северна Ирландия, бе арестуван за убийство. Все още няма информация откъде са загиналите и каква е била целта им.

Този инцидент вероятно ще доведе до нови призиви за допълнителни проверки на превозните средства, влизащи във Великобритания през т. нар. пристанища на "мека точка". В момента ресурсите на граничните са фокусирани най-вече върху Дувър.

Това е най-големият подобен инцидент от 2000 г. насам, когато телата на 58 китайци бяха открити, натъпкани в камион за домати в Дувър, дошъл с ферибот от Белгия до Великобритания. Днешната трагедия е взела повече жертви от атентата в "Манчестър Арена" през май 2017 година, при който бяха убити 22-ма души.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе