Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Трудна среща между ЕС и Турция

Трудна среща между ЕС и Турция

Лидерите на ЕС и Турция започнаха преговори за отрязване пътя на мигрантите към Гърция.

Ако турското правителство потвърди сделката, всеки нелегално пристигнал мигрант по море и суша в Гърция ще бъде връщан обратно на турска територия в рамките на 14 дни независимо дали е сириец или от друга националност. Задължението де юре и сега важи за Анкара, съгласно двустранния договор за реадмисия между съседните страни от 2002 г., но до момента не се изпълнява и за първи път има надежда, че премиерът Ахмед Давудоглу ще започне да го прилага:

Трябва да гледаме цялата картина - не само нелегалната миграция, а цялото бъдеще на континента. Турция е готова да работи с ЕС и също да бъде негов член. Надявам се днес да разгледаме и присъединителния процес на Турция, за да се поздравим с успех, каза преди официалния обяд Давудоглу, съобщи БНР.

Междувремнно РИА Новости предаде, че Турция ще поиска от ЕС 20 милиарда евро, вместо три, в замяна на помощ при разрешаването на миграционната криза.

Турската делегация е предложила на участниците в днешната среща на високо равнище да приемат всички несирийски бежанци, които не са получили убежище в ЕС или са били заловени в турските териториални води. Дипломатически източници съобщават, че снощи, по време на подготвителната си среща с германския канцлер Ангела Меркел и министър-председателя на Холандия Марк Рюте турският премиер Ахмет Давутоглу е поискал от ЕС финансова помощ, надвишаваща първоначалната сума от три милиарда евро. Един от анонимните източници е заявил, че става дума за сума в размер на 20 милиарда.

Освен това, в замяна на разширения прием на мигранти Турция иска режим на безвизово придвижване между себе си и ЕС още през юни, а не през октомври, както бе планирано по-рано.

Новите искания на Давутоглу са довели до промяна на графика на срещата на високо равнище, която може да продължи и до края на деня.

По данни на ЕК тази сутрин по гръцките острови е имало около 3 хиляди души, а общо мигрантите в Гърция са над 60 хиляди.

В замяна, Анкара иска за всеки приет обратно от Гърция сирийски бежанец друг да бъде приеман на доброволни начала по квоти от Германия, Австрия и още няколко северни и западноевропейски страни. Ако Турция спре потока през морето, това ще облекчи гърците, след като границата с Македония бе затворена за бежанците.

България остава бдителна, ако мигрантите се пренасочат към нашата граница, стана ясно от премиера Бойко Борисов.

Към момента можем да бъдем спокойни, но в същото време трябва да бъдем изключително бдителни и затова сме поставили и достатъчно съоръжения и апаратура, която в дълбочина да покрива териториите и да можем да очакваме вълна ако идва, превантивно да я спрем. Очаквам сега, че Великобритания и други държави може да ни помогнат малко с техника. Разбира се с госпожа Кристалина Георгиева съм говорил, и с финанси, ако е необходимо да ни помогнат. Тази вечер натискът на границата беше 17 човека и ние веднага съответно или ги настаняват в центрове или ги връщаме.

Спорен остава текстът в заключителната декларация, с който се обявява Балканският миграционен маршрут за затворен. Гърция и други участници настояват това изречение да отпадне.

Междувременно европейски източник, пожелал да остане анонимен, от кулоарите на днешната среща на високо равнище в Брюксел между ЕС и Турция заяви, че преговорите ще бъдат трудни и продължителни, предаде ТАСС.

„Срещата ще продължи по-дълго от очакваното. Предстоят трудни и продължителни дискусии", каза източникът. Той съобщи, че изходът от срещата зависи много от предложенията на турския външен министър Ахмет Давутоглу.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе