Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Тройна почит за испански спасител на евреи у нас

Тройна почит за испански спасител на евреи у нас

България, известна със спасяването на стотици и може би хиляди евреи по време на Втората световна война, прибави още един елемент към това амплоа. Страната ни, съвместно с властите в Мадрид и посолството на кралството у нас, почете не веднъж, а цели три пъти испански дипломат, дръзнал да отиде отвъд задълженията си и с риск за живота си да спаси от гонения и сигурна смърт близо 800 сефарадски евреи. Това е Хулио Паленсия и Алварес-Тубау, ръководил дипломатическата легация на Испания в София от 1940 г. до 1943 г., който нееднократно изпраща телеграми до испанското външно министерство, издава паспорти и визи, съхранява собственост, оказва широка подкрепа на евреите, арестувани, за да бъдат изпратени през Скопие към концлагера Треблинка.

В памет на дипломата, наречен презрително „приятелят на евреите" от тогавашна София и, заради което е обявен за „персона нон грата" и изгонен от правителството на Богдан Филов, държавният секретар на външните работи Игнасио Ибаньес Рубио откри във вторник вечерта стенопис на фасадата на езиковата гимназия „Мигел де Сервантес". Произведението, изобразяващо Хулио Паленсия, е дело на известния испански художник Окуда, получил международно признание с работите си върху стена. На събитието присъстваха главния секретар на МВнР, посланик Василий Такев, зам.кметът по култура в Столична община, д-р Тодор Чобанов и потомци на спасени от Хулио Паленсия евреи, сред които и д-р Арав, чиито баща и чичо са обесени под натиска на нацистите, а негови роднини са били осиновени от испанския дипломат и така спасени от гибел.

„Историята на Хулио Паленсия и на много други испански дипломати, „ангелите от Балканите", е история за човеколюбие и за ценности. Сред ужаса на времето, в което живеят, те правят най-доброто, което може едно човешко същество – да рискуват своя живот, за да спасят този на други", заяви на церемонията Ибаньес Рубио.

Веднага след откриването на стенописа последва и друго – на парк и възпоменателна плоча, отново на името на Хулио Паленсия. „Изпитвам дълбоко възхищение от геройската постъпка на Хулио Паленсия в една много негостоприемна България, в сравнение с тази, която ни посреща тъй сърдечно днес. Признанието за Хулио Паленсия прави чест на град София и на българския народ, за което дълбоко благодаря от името на испанския народ", посочи испанският държавен секретар на церемонията в столичния ж.к. Яворов.

В рамките на почитането на паметта на испанския спасител на евреи, в четвъртък във Външно министерство бе открита и изложба „Отвъд границите на дълга", посветена на Хулио Паленсия и на други дипломати и служители в мисиите на Испания в Европа по време на войната, които издават хиляди визи на евреи и по този начин ги спасяват от Холокоста.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе