Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Илия Троянов: Забраниха ме в САЩ заради е-следене

Илия Троянов: Забраниха ме в САЩ заради е-следене

Берлин. Германският писател от български произход Илия Траянов не може да влезе в САЩ. Той е трябвало да участва в литературна конференция отвъд океана, съобщава сп. "Шпигел". Траянов получил поканата за форума от Конгреса на САЩ.

Американските власти не са дали обяснение на писателя, но той смята, че забраната му да стъпи в Америка е наложена заради критиките му към програмите за следене на Агенцията за национална сигурност на САЩ, пише "Хъфингтън пост".

Повече от иронично е, ако на писател, който от години предупреждава за опасностите от наблюдението и тайните служби, да бъде отказан достъп до "земята на смелите и свободните", казва той. Троянов написа отворено писмо, в което критикува Агенцията за национална сигурност. Той участва и в подписка, която настоява германският канцлер Ангела Меркел да се противопостави на наблюдението, което АНС провежда, пише "Хъфингтн пост".

Изданието припомня, че Троянов заедно с друг германски писател - Юли Це, е автор на книга, посветена на проблема за тайното наблюдение, осъществявано от държавата над гражданите.

"Това е фарс. Чиста параноя. Хора, които се борят за граждански права са третирани като врагове на държавата", написа Це във Фейсбук.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе