Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Трима заподозрени за атаките в Кьолн (ОБЗОР)

Трима заподозрени за атаките в Кьолн (ОБЗОР)

Трима души, заподозрени за атаките срещу жени в новогодишната нощ в Кьолн, са задържани и разпитвани в полицията. Все още няма извършени арести, съобщи министърът на вътрешните работи на провинция Северен Рейн-Вестфалия Ралф Йегер.
90 жени са подали оплаквания срещу неизвестни извършители, които в празничната нощ на 31 декември са ги обрали и малтретирали сексуално. Постъпили са сигнали и за поне 2 изнасилвания. Подобни атаки е имало в Хамбург и Щутгарт.

Във вторник вечерта в центъра на Кьолн близо 500 души протестираха срещу насилието на жени и поискаха адекватни и незабавни мерки. В същото време кметът Хенриете Реке възмути съгражданите си с предложения за поведението на жени на големи улични мероприятия. Тя ги посъветва да не ходят сами, да спазват разстояние от една ръка от непознати мъже и да да носят по-консервативно облекло. "Времената, в които жените не са можели да вървят непридружени или да не слагат къси поли и деколтета по улиците на Германия, са безвъзвратно отминали", реагира възмутено министърката на жените Мануела Швезих. До вторник вечер хаштагът #einearmlange, което се превежда като "една ръка разстояние", стана един от най популярните в Германия. Един потребител пише: "Настоявам за автобус за жени от утре. В противен случай няма да мога да спазвам #einearmlange". Друг споделя: "Аз имам къси ръце. Ще бъде ли проблем за мен след това в най-лошия случай?".

Канцлерът Ангела Меркел коментира с възмущение случилото се, като заяви, че очаква полицията и прокуратурата да подходят с най-голямата твърдост на закона. Министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер пък разкритикува полицията в Кьолн, че първо подала съобщения за спокойно преминала новогодишна нощ в града. На тази критика с възмущение реагира полицейският профсъюз, който репликира министъра с думите, че полицаите били пратени в Бавария да приемат бежанци и в градовете няма достатъчно служители на закона, които да се справят с тази ситуация.

Инцидентите провокираха нови настроения срещу бежанците в страната, макар засега да няма доказателства, че сред извършителите е имало хора, искащи бежански статут. Жертвите са свидетелствали, че става дума за мъже от северноафриканския регион. Те обаче не могат да разпознаят насилниците си. Ако няма заловени и осъдени, тези хора ще се почувстват окуражени и това ще се повтори, коментираха полицаи.

Под обстрел попадна и държавната телевизия ZDF за това, че съобщи за инцидентите в Кьолн чак четири дни по-късно.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе