Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Трън в очите на ЕС ликува в Унгария

Трън в очите на ЕС ликува в Унгария

Унгарският премиер Виктор Орбан, критикуван в Европа за начина му на управление, спечели втори последователен мандат на парламентарните избори в неделя, предаде Би Би Си. Неговата дясноцентристка партия Фидес получи подкрепата на 45% от избирателите. Лявоцентристката коалиция събра 25% от гласовете, докато крайнодесните от Йобик бяха подкрепени от цели 21% от гласоподавателите.

Орбан обяви победа на изборите, заявявайки, че Унгария е най-единната страна в Европа. По думите му категоричният резултат на изборите потвърждава политиката на правителството му да създава заетост, да подкрепя семействата и да се бори за националния суверенитет. Въпреки че води популистка и евроскептична политика, която не се харесва в Европа, тя явно се ползва с одобрението на много от унгарците.

"Няма съмнение, че спечелихме. Това не беше каква да е победа. Постигнахме толкова мащабна победа, чието значение все още не можем да осъзнаем тази вечер", каза Орбан пред ликуващото множество пред предизборния щаб на Фидес. Според него изборите са показали, че унгарците искат да останат в ЕС, но със силно национално правителство.

"Ще работя всеки ден, така че Унгария да е едно прекрасно място", обеща премиерът. Неговата партия вероятно ще получи 135 места в 199-членния парламент. По всяка вероятност Йобик ще стане втората по големина партия в парламента, въпреки че водената от социалистите опозиция има втори резултат. Петте партии в нея обаче възнамеряват да направят собствени фракции след изборите.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе