Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

3 от 4 за Тръмп

3 от 4 за Тръмп

Милиардерът издуха Рубио и Круз на първичните избори в Невада

Ексцентричният милиардер Доналд Тръмп записа още една победа в състезанието, чийто финал е номинация за следващ президент на САЩ. Той спечели първичните избори на републиканците в щата Невада с 42% и буквално издуха съперниците си Марко Рубио и Тед Круз, които събраха съответно 24 и 22%. Тръмп вече бе подкрепен от събранията на партийните активисти в Южна Каролина и Ню Хемпшър, като записа загуба само в началото на битката - в Айова. На събранието се решава за кой от кандидатите за президент на САЩ ще дадат своя глас 30-те делегати от щата на националния партиен конгрес на 18-21 юли в Охайо. Там ще бъде определен официалният кандидат.

В социологическите проучвания Тръмп също е пръв - подкрепян е от 39% от избирателите, следван от Тед Круз (23%), Марко Рубио (19%), Джон Кейсик (9%) и Бен Карсън (5%). "Ние ще спечелим страната, а скоро ще спечели и цялата страна", заяви Тръмп от щаба на кампанията си в Лас Вегас. Той изрази оптимизъм във връзка с предстоящите етапи от първичните републикански избори и по-специално т. нар. супервторник на 1 март, когато ще се гласува в повече от 10 щата. "Очакваме великолепни резултати в Тексас, Джорджия и Арканзас", също и в Охайо, "където ще бием губернатора" Кейсик - друг претендент републиканец, заяви милиардерът. Привържениците му приветстваха тези думи с радостни викове и ръкопляскане, като скандираха "Тръмп! Тръмп! Тръмп!", отбелязва Франс Прес.

Ексцентрикът, който предизвика не един скандал с изказванията си срещу имигрантите, сред които и мексиканците, а и други латиноамерикански нации, не скри задоволството си, че в Невада е привлякъл голяма част от гласовете на испаноезичните гласоподаватели. "Спечелихме при евангелистите. Спечелихме при младите. При възрастните. При хората с диплом за висше образование. При хората без много дипломи. Обичам хората без много дипломи", коментира магнатът от търговията с недвижими имоти.

В лагера на демократите при гласуването в Невада в събота бившата първа дама и бивш държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън спечели срещу сенатора от Върмънт Бърни Сандърс "на мъка" - 52,2% срещу 47,7%. Двамата се бореха за гласовете на 43 делегати от Невада, които заедно с тези от другите щати ще трябва да определят на партийната конференция през юли във Филаделфия кой ще е кандидатът президент на Демократическата партия. Той ще трябва да получи подкрепа на 2383 от общо 4764 делегати на конференцията.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе