Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Тръмп стана за смях с исторически гаф

Тръмп стана за смях с исторически гаф

 Доналд Тръмп отново стана повод за иронични и присмехулни коментари заради гаф н познанията по история. Поводът е твърдението му в речта вчера по повод националния празник на САЩ, че през 1775 г. американската армия успяла да превземе "летища", биейки се срещу британците, предаде Франс прес.

Тогава авиацията все още е била повече от мечта за човечеството, дори и за американците.

Пред хилядното множество, събрало се във Вашингтон за невиждания по мащаб спектакъл за Деня на независимостта, ознаменуван с прелитане на военни самолети, президентът републиканец произнесе патетична реч, Връщайки се към юни 1775 г. той започна да говори за битките, спечелени от войските на американските заселници и каза:

"Нашата армия разби укрепленията, пое контрола върху летищата, тя направи, всичко, което трябваше да се направи". Малко по-късно, в същата реч,  Тръмп спомена за подвига на братята Райт, американските пионери в авиацията, извършили първия полет с моторизиран летателен апарат пред свидетели през 1903 г.

Внимателни слушатели на речта на Тръмп забелязаха и друга грешка, освен тази с летищата през 1775 г. Говорейки за битката за Форт Макхенри, Тръмп я свърза с Войната за независимост. Според историята, битката Форт Макхенри е по друго време - по време на Англо-американската война (1812 -1815).

По повод грешката Тръмп се оправда: "Бях под дъжда и аутокюто угасна" и предположи, че устройството е угаснало заради дъжда. После обаче допълни, че знаел много добре текста на речта си и можел да я каже и без аутокю. "Въпреки дъжда, това беше една феноменална вечер", каза Тръмп и допълни, че според него много хора ще постъпят в армията, насърчени от вчерашната церемония.

На 4 юли американците отбелязват Деня на независимостта - деня, в който през 1776 г. тринадесет британски колонии основават Съединените американски щати.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе