Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Тръмп покани Ким на границата

Тръмп покани Ким на границата

Засилени мерки за сигурност в Сеул преди визитата на американския президент Доналд Тръмп, който ще пристигне след срещата на Г-20 в Осака. В неделя в Синия дом той ще се срещне с южнокорейския си колега Мун Дже-ин. Във фокуса на разговорите ще бъдат отношенията със Северна Корея. В туит от днес американският президент покани севернокорейския лидер на среща на браздата в демилитаризираната зона, за да му стисне ръката и да му каже "Здравей". От Северна Корея отговориха, че предложението на Доналд Тръмп е "интересно".

Намираме са на малко повече от 53 км от Сеул и 208 от Пхенян, предаде кореспордентхна БНТ днес сутринта, който се намира на мястото. 

"Първо забелязваме двете знамена. И с тях са премерени силите - южнокорейският пилон е висок 98 метра, севернокорейският 160. Пред очите ни е демаркационната линия, която минава по 38 паралел и разделя Корейския полуостров на две. Южнокорейците не я наричат граница, а линия на спокойствие от войната. Война, която всъщност не е приключила. През 1953 година е подписано само примирие, мирен договор няма. Създадената тогава демилитаризирана зона е широка 4 километра и дълга 248 километра. Вече 66 години тази строго пазена ивица земя като жива рана разделя един народ. Хиляди от двете страни искат да се съберат отново", съобщи още БНТ.

Те Сън: Видяхме се на среща на разделените семейства. Брат ми беше на 85 години, аз на 74, срещата беше в Северната част. Над 60 години не се бяхме виждали. Дотогава мислех, че брат ми е мъртъв, но той ме е търсил. След като се видяхме, нямаше какво да си говорим, освен да се разплачем. Искам да го видя отново.

Социологическо проучване от края на април показва, че макар и с малко повече от процент - 51,4, за първи път в историята южнокорейците, които са за продължаване на диалога със Северна Корея са повече от противниците на идеята. С много очаквания е натоварена визитата на американския президент Доналд Тръмп.

Сон Де Сън, вицепрезидент на Асоциацията на корейските журналисти: Корейците очакват мирно обединение след трите срещи на южнокорейския президент и севернокорейския лидер и двете срещи на върха между американския президент и Ким Чен Ун. Макар че след срещата в Ханой има застой и няма развитие на разговорите. Затова южнокорейците очакват визитата на Тръмп да придвижи процеса за обединение на двете Кореи. Надяваме се тя да е много успешна в тази посока.

В Южна Корея са убедени, че пролетта на Корейския полуостров настъпва, а ледовете по пътя на обединението, макар и бавно, са започнали да се топят.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе