Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Тръмп отваря Америка на 3 етапа

Тръмп отваря Америка на 3 етапа

 

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че местните власти започват да взимат решения за снемане на ограничителните мерки, въведени заради коронавируса.

Белият дом призова губернаторите да свалят ограниченията само в случай, че в течение на две седмици има намаление на болните, както и на хората със симптоми на вируса. Освен това здравната система трябва да работи в нормален режим, без прекъсване. „Ние ще сваляме ограниченията стъпка по стъпка“, каза Тръмп, цитиран от CNBC.

Повече подробности той посочи в новия си план „Да отворим Америка отново“. В него се казва, че тези стъпки ще са на три етапа:

Първи етап. Отваряне на спортни площадки, зали и други обществени места, но само при условията на стриктно спазване на социалната дистанция. Американците не могат да се събират повече от 10 човека накуп. Рисковите групи остават по къщите си.

Втори етап. Откриване на обществени заведения, в това число и барове, когато хората получат пълна възможност за свобода на придвижването. Но и тогава се забранява събирането на повече от 50 човека на едно място, а рисковите групи ще продължат да са под карантина.

Трети етап. Сваляне на ограниченията за повечето обществени места. Рисковите групи ще могат да излизат, но при спазване на социална дистанция.

Тръмп увери, че повече от 25 щата ще влязат в първия етап на отслабване на карантината в най-близко време, а някои още тези дни. Ако в тези райони избухне ново огнище, ограниченията се връщат, каза директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания Антъни Фаучи.

Президентът проведе разговори с всички губернатори и ги увери, че тяхно е решението за вдигане на забраната. Флорида вече отслаби мерките.

Виж още: Стотици се върнаха на плажовете във Флорида

В САЩ има потвърдени 639 664 случая на COVID-19. Жертви на вируса са 30 985 американци (93 смъртни случая на 1 млн човека).

Смекчаването на карантината е заради задвижване на икономиката. Тръмп нееднократно заяви, че връщането на САЩ към нормалния живот е необходимо, за да се поддържа икономиката „ Дългата карантина заедно с икономическия спад нанася колосален удар по здравото общество“, каза той на пресконференция и предупреди за риск от увеличаване на самоубийствата и употребата на алкохол и наркотици.

Само за седмица 5,2 милиона американци подадоха заявление в бюрата по труда, като последния месец над 20 милиона са загубили работата си. До началото на епидемията безработните са били под 2 милиона.

Според прогнозата на рейтинговата агенция S&P, икономиката на държавата ще се свие с 5,3% за 2020 година. МВФ прогнозира, че БВП ще падне с 5,9%, но пък очаква 4,7% през 2021 година.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе