Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Тръмп и Клинтън превзеха Ню Йорк (ОБЗОР)

Тръмп и Клинтън превзеха Ню Йорк (ОБЗОР)

Фаворитите в битката за номинацията за президент на САЩ на Републиканската и Демократическата партия - Доналд Тръмп и Хилари Клинтън, очаквано извоюваха огромни победи в ключовите първични избори в Ню Йорк. Милиардерът спечели лъвския пай от 95-те делегати и заяви, че основният му конкурент - сенаторът от Флорида Тед Круз, е "математически елиминиран" от борбата. След упеха си срещу санатора от Върмънт Бърни Сандърд бившата първа дама на САЩ Хилари Клинтън обяви, че номинацията й "вече се вижда зад ъгъла".

След преброени над 98% от бюлетините Тръмп води в родния си щат с 60,5% от гласовете, пред Джон Кейсик с 25% и Круз с 14,5%. Милиардерът имаше нужда от убедителна победа и я постигна. Засега той печели 89 делегати от щата за конгреса на Републиканската партия юли, Кейсик - трима, а Круз не привлича нито един. Местните медии прогнозираха победата за Тръмп буквално секунди след затварянето на изборните секции в 21,00 ч местно време.

"Трябва да кажа на хората, които ме познават най-добре - на хората на Ню Йорк, че когато ни дадат толкова много гласове, това е невероятно", заяви ликуващият бизнесмен в "Тръмп Тауър" в Манхатън, където живее. "Утре се връщаме на работа", добави той. Това бе необичайно изречение за него, което би трябвало доста да притесни опонентите му, коментира Би Би Си. Тръмп каза още, че до края на битката за номинацията на партията ще спечели повече делегати отколкото "някой е прогнозирал дори в най-необузданите си представи".

Преди окончателните резултати Клинтън печели 57,9% от гласовете на демократите, което й осигурява 135 делегати за конгреса на партията през юни. За Сандърс са гласували 42,1% и той "прибира" 104 делегати. "Надпреварата за номинацията е на финалната права и победата се вижда", заяви ликуващата бивша първа дама на САЩ в хотел в Манхатън, придружена от съпруга си Бил Клинтън и дъщеря им Челси. "Благодаря, Ню Йорк. Вие отново доказахте, че няма по-добро място, отколкото у дома", добави Хилари, която е бивш сенатор от щата. "Нюйоркчани, вие винаги сте имали моята подкрепа и аз винаги съм опитвала да си осигуря вашата. Днес пак го направихме и аз съм ви дълбоко, дълбоко благодарна", добави г-жа Клинтън. Кампанията в щата бе безмилостна. Хилари и Сандърс, който е роден в квартала Бруклин, използваха всички свои местни връзки, за да привлекат колкото се може повече гласове. Двамата конкуренти често се нападаха един друг по медиите. След вота в Ню Йорк обаче г-жа Клинтън заяви, че "много повече неща ни обединяват, отколкото разделят".

Следващият кръг първични избори и при двете партии ще се проведат на 26 април в Кънектикът, Делауеър, Мериленд, Пенсилвания и Роуд Айлънд.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе