Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Тръмп: Голям фен съм на Ердоган

Тръмп: Голям фен съм на Ердоган

Голям фен съм на турския президент. Това заяви Доналд Тръмп по време на пресконференцията с Реджеп Ердоган, след като двамата проведоха среща в Белия дом. Американският президент определи срещата като чудесна и продуктивна. Въпреки това двамата лидери не стигнаха до конкретно решение на конфликтите помежду си, предаде Ройтерс.

Тръмп отново поиска от Ердоган да се откаже от закупуването на руските зенитни комплекси С-400, което определи като „много сериозно предизвикателство“ за двустранните отношения между Вашингтон и Анкара.

И Тръмп, и Ердоган заявиха, че ще работят по въпроса с руското военно оборудване, но не дадоха подробности как биха го решили.

„Съгласихме се да отворим нова страница в нашите отношения“, посочи Ердоган.

Темата за Сирия и турската инвазия също бе засегната. Напрежението по оста САЩ-Турция се засили, след като Анкара започна военна операция там срещу кюрдите, които са съюзници на Вашингтон.

„Турция и САЩ могат да работят заедно, за да довършат„ Ислямска държава“ и да донесат мир в Сирия. Най-надеждният американски партньор в региона за това е Турция “, каза Ердоган.

Той обаче разкритикува приетата от Камарата на представителите в Конгреса на САЩ резолюция, която признава арменския геноцид.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе