Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Как ковидът на Тръмп докара вълна от фалшиви новини

Как ковидът на Тръмп докара вълна от фалшиви новини

Има две неща, за които можем да сме сигурни, когато има ново събитие от международно значение: В социалните мрежи веднага ще се появи фалшива и подвеждаща информация за случващото се, а американската журналистка Джейн Литвиненко ще публикува туит, който гласи нещо подобно: „Ако видите фалшиви съобщения, уведомете ме за тях”. Литвиненко работи за американския новинарски портал BuzzFeed News, а тясната ѝ специализация е в дезинформацията, пише investor.bg. 

Когато Литвиненко публикува отново своя туит малко след новината за диагнозата с Covid-19 на Доналд Тръмп, не отнема много време, преди потребителите да започнат да ѝ изпращат вирусно разпространявани фалшиви новини. Журналистката проучва всичко и публикува резултатите в Twitter и в статия на уебсайта BuzzFeed News.

Една от особено разпространените дезинформации, за които тя съобщава, е туит, в който се твърди, че коронавирусът сега е много по-слаб, отколкото преди месеци. Следователно заразяването на Тръмп щяло бъде по-леко, отколкото при Борис Джонсън, пояснявал лекар, който вече се изяви и във Fox News.

За тази дистанционна диагноза, която беше поставена още в петък, все още няма надеждна медицинска информация. Твърдението, че коронавирусът сега е по-слаб отпреди месеци, е просто погрешно.

Литвиненко съобщава и за един вид класика на фалшификатите в социалните медии: В петък отново се разпространи твърдението, че телевизионният анимационен сериал "Семейство Симпсън" е предсказал смъртта на Доналд Тръмп в Белия дом в един от епизодите си. Колега на Литвиненко вече беше опровергал дезинформацията - още през 2017 г.

Изследвания на журналистката показват как неверни съобщения се споделят десетки хиляди пъти,  а по-късните опровержения на базата на проверените факти се разпространяват много по-рядко. Социалните мрежи като Twitter, Facebook и YouTube много рядко предоставят препратки към грешните публикации.

Разпространяваните като вируси фалшиви новини са проблематични по ред причини: Те гарантират, че потребителите са по-слабо информирани и се опитват да сформират общественото мнение. Преди всичко обаче те водят до среда, в която дори необоснованите спекулации изведнъж изглеждат правдоподобни - като например твърдението, че Тръмп се е заразил съзнателно като част от предизборна маневра. 

Подвеждащ видеоклип на кашлящия Джо Байдън, който трябваше да подсказва, че е заразен с коронавирус малко преди Тръмп, беше споделен хиляди пъти. Кандидатът за президент на Демократическата партия обаче дава отрицателен тест за Covid-19.


Краткото видео показва колко лесно е да превърнете кратките клипове в Интернет във фалшива информация: Първо, видеото е направено по такъв начин, че прочистването и кашлянето в гърлото на Байдън са изрязани от една доста дълга реч. Второ, оригиналният видеоклип на речта е няколко дни по-стар от твърдяното в заблуждаващия туит. Коментарите под видеото обаче показват, че много потребители са твърде щастливи, за да повярват на предложеното съобщение, че Байдън може да е заразен и може би дори самият той е заразил Тръмп.

Добрата новина: Примерът също така показва, че често можете да проверите дадена съмнителна информация от социалните медии само с няколко щраквания. Проверете дали разпространяващият акаунт изглежда надежден, дали информацията се потвърждава и в други източници и дали можете да намерите оригинални източници като оригиналната реч на Байдън.

Силно вълнение във Facebook и Twitter предизвика и информацията, че така наречените “Самолети на Страшния съд” се издигнаха в небето в петък малко преди новината за диагнозата с Covid-19 на Тръмп. Самолетите са мобилни летящи командни центрове, с които правителството на САЩ трябва да остане в състояние да действа в случай на криза - например при ядрена атака.

Наистина един от специалните самолети на Boeing беше във въздуха край източния бряг на САЩ в петък вечерта (местно време), друг - край Западното крайбрежие. Това обаче са рутинни полети, които са планирани предварително, а новината за тях бе потвърдена от говорител на стратегическото командване.

Вирусно споделяният туит, който фалшиво обвърза полетите със заразата ма  Тръмп, бе споделен само за ден почти 15 000 пъти. И до днес Twitter не показва проверка на фактите към тази публикация. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе