Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Трагичен ден за катедралата Нотр дам

Трагичен ден за катедралата Нотр дам

За първи път от повече от 200 години вярващите няма да присъстват на рождествена литургия в катедралата "Нотр дам" в Париж, която все още се възстановява от опустошителен пожар.

Няма да има литургия в "Нотр дам" в полунощ. Последният път, когато това се е случило, е било по времето на Революцията. От 1803 г. в "Нотр дам" винаги се е отслужвала коледна литургия, заяви пред Ройтерс говорител на парижката епископия.

На 15 април т.г. пожар срути покрива и кулата стрела на "Нотр дам", но другите камбанарии и външните стени бяха спасени, заедно с редица религиозни реликви и безценни произведения на изкуството.

"Болезнено е, защото бихме искали да празнуваме Коледа в "Нотр дам", но в същото време има и надежда: продължаваме с възстановяването, например този огромен кран, който ще помогне за премахването на ужасното скеле", заяви монсеньор Патрик Шуве от администрацията на катедралата.

Става дума за метално скеле, издигнато преди пожара с цел реставрация. Кранът ще трябва да демонтира една по една 10 000 тръби, или общо 250 тона метал, споени и заварени от огъня.

Пожарът в "Нотр дам" предизвика мощна вълна от съпричастие във Франция и по целия свят - досега са потвърдени дарения и обещания за дарения в размер на 922 милиона евро, добавя АФП. Президентът Еманюел Макрон се надява храмът да бъде възстановен за пет години.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе