Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Трафиканти закарали 167 души на работа във Франция

Трафиканти закарали 167 души на работа във Франция

Общо 167 души са станали жертва на организирана престъпна група за трафик на хора с цел трудова експлоатация, съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров във връзка със съвместното разследване на български и френски власти срещу международната банда.

Възнаграждението, което са присвоявали, е влагано в имоти във Франция от страна на българските участници в групата, обясни наблюдаващият прокурор Евгения Деянова.

Купувани са имоти, открит е и магазин, в който е търгувано със стоки, поради което разследването е насочено и към изпиране на пари, придобити в резултат на тази дейност.

Възнаграждението, което е трябвало да получават работниците, е в порядъка на 1700 евро. Тези пари обаче не са стигали до тях, тъй като участниците в схемата са удържали това, което са платили на работниците за прехрана.

Удържали са по 200 евро за транспорт, каквато уговорка не е имало, както и други разходи. Така, на практика, българските работници са оставали без възнаграждения. Някои от тях дори не са имали средства, за да се върнат обратно в България.

Става въпрос за хора с нисък социален статус и с недобър социален опит, поясни Евгения Деянова.

Властите на България и Франция с подкрепата на Европол неутрализираха престъпна група, замесена в търговия с хора с цел експлоатация на работна сила и пране на пари. Акцията е проведена на 17 септември и в нея са участвали повече от 80 български и френски разследващи служители.

Френските власти са арестували четирима членове на групата – трима българи и един французин. Българите в престъпната група подлъгвали свои сънародници, а французинът се занимавал с логистиката, включително организиране на настаняването на работниците.

Преди да започне разследването в ГДБОП са постъпвали много сигнали от различни хора, които са ходили да работят сезонна работа, не са получавали възнаграждения или са получавали по-малки възнаграждения, поясни комисар Людмил Попов - началник на отдел „Противодействие на трафика на хора“ в ГДБОП.

По думите му българските колеги, които бяха на място с френските служители, откриха множество бусове, с които са транспортирани незаконно работниците. Досъдебното производство по случая е образувано у нас  през месец май т. г., а в хода на предприетите действия ГДБОП  е получила потвърждение, че въпросната група действа на територията на Франция и България, уточни прокурор Деянова.

Ръководителят на Специализираната прокуратура съобщи, че Евроджъст даде заслужена оценка на резултатите от проведената операция  - в резултат на екипните действия е разбит един от най-големите канали за трафик на хора с цел трудова експлоатация на територията на Европа.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе