Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Тежка зима

Тежка зима

Язовирът в бургаския квартал "Горно Езерово" продължава да прелива, залят е и пътният участък, няма пострадали хора. Това съобщи кметът на Бургас Димитър Николов. Тази сутрин той свика кризисен щаб за анализиране на ситуацията в общината. Бедственото положение на територията й остава в сила.  Критичните язовири от вчера - в село Маринка и двата язовира в село Извор са с понижено ниво на водата - под язовирната стена. Към момента има постъпили сигнали за нарушено електрическо  захранване в местността "Черниците", село Маринка и рибарско селище "Ченгене скеле". Авариите са в процес на отстраняване. Има разрушени пътни участъци в цялата община. Общински екипи описват щетите.   Четирима души, евакуирани вчера от местността "Черниците", между които семейство англичани, все още се намират в Старческия дом в Бургас. Вероятно днес ще го напуснат, за да започнат да отстраняват щетите по домовете си.
  В момента всички пътища са отворени за движение. Продължава разчистването с тежка техника на инфраструктурата в цялата община. Най-засегнати остават селището "Ченгене скеле", местността "Черниците", селата Маринка и Извор. На всеки час се прави оглед на всички водоеми в общината. Описват се щетите на инфраструктурата, обектите, които са в строителство, училищата и детските градини.  Състоянието на издирвания снощи възрастен мъж от "Черниците" е добро.  Единствената до този момент жертва на природната стихия е загиналата снощи 39 - годишна жена. Тя бе издирвана цяла нощ в района около село Росен, но сутринта акцията приключи с намиране на тялото й в землището на селото.
Екипи на регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Хасково днес отводняват по график наводнените приземни етажи и дворове в областния град и в с. Клокотница, съобщиха от дирекцията.Спада нивото на реките в общината и няма опасност от ново преливане, тъй като продължаващите валежи са слаби. Пътните участъци, които вчера бяха наводнени, вече са проходими, съобщи заместник-кметът на Хасково Златимир Желев, който ръководи сформирания кризисен щаб. Той добави, че няма бедстващи хора, няма и населени места без електрозахранване.
Бедственото положение в община Баните, обл. Смолян се очаква да бъде отменено по-късно днес, съобщи кметът на общината Райчо Данаилов. В 11.30 часа започна заседанието на кризисният щаб, който трябва да реши дали обявеното вчера бедствено положение трябва да отпадне.    Електрозахранването и водоснабдяването в община Баните са възстановени, без електричество остават все още 2 села. Сняг вали и днес в Пампорово, снежната покривка е 30 см, информират от Планинската спасителна служба. От Областното пътно управление предупреждават шофиращите в Смолянски район да бъдат внимателни заради опасност от падащи върху пътното платно дървета. Пътните участъци Лъки- Рожен и Момчиловци- "Момина вода" остават затворени поради паднали и надвиснали дървета.
Временни прекъсвания на електрозапхранването има в някои селища на Алфатарската, Дуловскта и Ситовската общини на Силистренска област, съобщиха от Областната администрация.  Няма заснежени и заледени пътища, показва справка от Областното пътно управление в Силистра.  Най-дебела е снежната покривка в Главинишката община - 7 сантиметра.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе