Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Терористите атакували през Балканите (ОБЗОР)

Терористите атакували през Балканите (ОБЗОР)

Три отряда, сред които тийнейджъри, извършили касапницата в Париж

Поне двама влезли като бежанци, французин със 7 присъди сред камикадзетата

Терористите, които окървавиха Париж, са били разделени на три отряда. Сред тях е имало тийнейджъри на 15 и 18 г., френски гражданин и двама, минали по балканския път на бежанците, стана ясно вчера. При серията координирани атаки във фаталния петък, 13-и, загинаха 129 души. Осемте нападатели, въоръжени с автомати "Калашников", гранати и опасани с експлозиви имаха за мишени "Стад дьо Франс", където на мача Франция-Германия присъстваше президентът Франсоа Оланд, ресторанти и претъпканата концертна зала "Батаклан".


Единият от нападателите, които са се взривили в "Батаклан", е 25-годишният Ахмед Алмухамед, чийто сирийски паспорт бил намерен до тялото му, твърдят сръбски медии, цитирани от "Дейли мейл". Според други информации той е едно от камикадзетата, взривили се до "Стад дьо Франс". Предполага се, че Ахмед е проникнал във Франция, преструвайки се на бежанец. Би Би Си уточнява обаче, че паспортът му може да е фалшив и целта е да се създадат допълнително негативни настроения срещу бежанците, които заливат Европа. Сръбският "Блиц" твърди, че Алмухамед заедно с друг от терористите камикадзета е пристигнал на гръцкия остров Лерос на 3 октомври. Бил в лодка с бежанци, която се разбива. При спасителната операция е принуден да даде отпечатъци за регистрация. Прехвърля се на остров Калимнос и от там на 5 октомври с ферибота достига до Пирея. Гръцкият сайт "Прототема" публикува билетите за ферибота, на единия от които е името на втори мъж - Мохамед Алмухамед, който вероятно също е атентатор. Смята се, че Ахмед Алмухамед е пътувал около месец до Франция, правейки се на мигрант. На 7 октомври той е влязъл от Македония в Сърбия при Миратовац. Твърди се, че е поискал убежище в Прешево, преди да премине в Хърватия и след това в Австрия.

Други двама атентатори, атакували стадиона, са носили фалшиви турски паспорти. Възможно е сред атентаторите да има хора с белгийско и френско гражданство. Вчера със сигурност бе идентифициран един от нападателите - 29-годишният Омар Исмаел Мостефай, родом от Куркурон край Париж. Той е бил известен на полицията, имал е седем присъди за дребни престъпления, но никога не е влизал в затвора. Бил е идентифициран по останки от пръст, намерени, след като се е самовзривил в "Батаклан". Живял е в градчето Шартр, на около 100 км от Париж, и посещавал джамия в околността. Службите установили, че през 2010 г. е възприел радикални възгледи, но никога не са го разследвали. Смята се, че той е бил привлечен към радикалната идея от проповедник от марокански произход, който редовно посещавал въпросната джамия и бил известен със своя език на омразата. Полицията се опитва да установи дали е пътувал до Сирия през 2014 г. Неговият баща, брат и снаха са сред шестимата, които бяха задържани вчера. Брат му твърди, че не поддържа връзка с Омар от няколко години заради семейни кавги. Въпреки това се изненадал от действията му. "Това е лудост", коментира братът. Последното, което знаел за Омар, е, че е пътувал до Алжир.

Междувременно вчера няколко автомата "Калашников" бяха открити в изоставена кола, за която се смята, че е била използвана от атентаторите. Черният "Сеат" бе намерен в Монтрьой, което може да означава, че някои от нападателите са се измъкнали, отбелязва Би Би Си. Колата вероятно е била използвана за нападенията срещу бар на ул. "Фонтен-о-Роа"и ресторант на ул. "Шарон", при които загинаха общо 24 души. Френската полиция вчера издирваше двама въоръжени мъже и специалист на "Ислямска държава" по направата на бомби, който може да е направил взривните устройства за атентата. Те може да са тръгнали на север към Белгия с друга кола. Двама от нападателите пък са французи, които са живели в района на Брюксел, заявиха от местната прокуратура. От там уточниха също, че две от използваните коли на терористите са били наети в Белгия. Френският главен прокурор Франсоа Молен заяви, че "Фолксваген Поло", нает от французин в Белгия, е бил открит на входа на залата "Батаклан". В нея били намерени глоби за неправилно паркиране, издадени от община "Моленбек" в Брюксел.

10 000 военни по
улиците на Франция

Във Франция ще патрулират 10 000 войници за гарантиране на сигурността, съобщиха източници от обкръжението на премиера Манюел Валс, предаде ТАСС. Това равнище на мобилизация на въоръжените сили ще бъде достигнато във вторник вечерта.
В петък президентът Франсоа Оланд въведе извънредно положение в цялата страна след атентатите в Париж.
До момента в Париж патрулират 4000 военни, като до снощи числеността им се очакваше да бъде увеличена на 5000.

Три пропуска на службите
довели до трагедията

Три пропуска на разузнавателните служби може да са довели до трагедията в Париж, писа вчера "Дейли мейл". Очевидно е налице провал на разузнаването, призна говорителката на управляващите социалисти Корин Нарасикуен. Сред пропуските на службите вестникът посочва факта, че на 5 октомври на път за Франция е арестуван тежко въоръжен мъж, но германската полиция не уведомила за това службите за борба с тероризма. Арестуваният черногорец заявил, че пътува към Париж, защото "иска да види Айфеловата кула". Но не обяснил защо в колата му има такъв боен арсенал. Освен това поне един от терористите е парижанин, който от пет години бил в списък за наблюдение на терористи. Той обаче не бил следен достатъчно, така че да бъде обезвреден преди атаките. На трето място, гръцките власти смятат, че двама от терористите са се промъкнали в Европа под претекст, че са бежанци от Сирия. Това подсилва страховете, че няма достатъчно контрол върху мигрантите.

Спрели касапница
на "Стад дьо Франс"

Терорист камикадзе е бил спрян от охранител, когато се опитал да влезе на "Стад дьо Франс", където в петък вечерта се играеше приятелски мач Франция-Германия и където се намираше френският президент Франсоа Оланд, съобщи "Дейли мейл". След като не успял да проникне, нападателят се взривил пред стадиона. Той бил част от трите екипа, които извършиха координирани атаки във френската столица, при които загинаха 129 души. Един от охранителите спрял терориста, който се опитал да влезе в 80-хилядния стадион 15 минути преди мача. След като бил претърсен, терористът се отдалечил и минути по-късно взривил своята жилетка с експлозиви пред стадиона. Твърди се, че мъжът е имал закупен билет за мача. Смята се, че терористът е искал да се взриви на една от трибуните и така да предизвика голям брой жертви. Има опасения, че три камикадзета са имали за цел да проникнат на стадиона. Три минути, след като първият нападател се взривил, вторият задействал своята жилетка с експлозиви. Третият отишъл до близкия ресторант на "Макдоналдс" и се взривил там. При трите експлозии загина един човек. Първоначално хората на стадиона възприели взривовете като звуци от бомбички, които запалянковците често носят на мачовете. "Но когато видях, че евакуират Оланд, разбрах, че това не са бомбички", сподели един от служители по сигурността. Той добави, че президентът е напуснал стадиона веднага след първия взрив. Ръководителят на френската футболна федерация Ноел льо Гре заяви, че новината за взривовете е била спестена на зрителите и играчите, за да не се всее паника. Свидетели твърдят, че новината плъзнала из стадиона през второто полувреме.

Арестуваха седем
човека в Белгия

Седем души са задържани при полицейска операция в Брюксел във връзка с атентатите в Париж, обявиха белгийски прокурори. В него са били замесени няколко французи, които живеели в Брюксел, съобщи Ройтерс. Според "Монд" става въпрос за трима братя, имената на двама от които се появяват в договорите за наем на колите - "Фолксваген Поло", намерен пред концертна зала "Батаклан", и "Сеат", в който бяха открити автомати "Калашников". Третият брат е бил арестуван в събота в брюкселския квартал "Моленбек". Френската телевизия BFM твърди, че полицията още издирва мъж, участвал в петъчните атаки. Той е наел автомобила, открит пред "Батаклан". Според медията той не е нито сред 7-те атентатори, загинали на 13 ноември, нито сред задържаните в Белгия. "Моленбек" е един от т.нар. "горещи" квартали на Брюксел. Той е населен с имигранти основно от Северна Африка и Турция. Там е била базата на французина Мехди Немуш, който през май 2014 г. атакува еврейския музей в Брюксел и погуби 4 души. Оттам тръгва и мароканецът Аюб ел-Хазани, който се опита да организира кървава баня в скоростния влак Амстердам-Париж през август. Белгийският министър-председател Шарл Мишел вчера призова за "репресия" спрямо екстремистите, а вътрешният министър се закани лично "да разчисти" квартала. "В "Моленбек" ситуацията в момента не е под контрол", призна белгийският вицепремиер и министър на вътрешните работи Ян Ямбон. Във война сме с "Ислямска държава", заяви той в интервю за телевизия Ве Те Ем. Той добави, че се заема "лично да разчисти" квартал "Моленбек".

ФБР праща свои хора да помагат

ФБР изпраща агенти в Париж, които да разследват атентатите от 13 ноември, съобщава в. "Ню Йорк таймс". В екипа ще има специалисти по възстановяване на информация от електронни носители като компютри и мобилни телефони. Освен това ще се разследват възможности за връзката на терористите с граждани на САЩ. По последни данни са загинали 129 души, а 352 бяха ранени, от които 99 са в критично състояние. В Париж е въведено извънредно положение.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе