Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Терористът от Виена извади Македония на показ

Терористът от Виена извади Македония на показ

Малка страна без излаз на море, разположена в Югоизточна Европа, Северна Македония е под светлините на прожекторите, след като стана известно, че 20-годишен заподозрян съмишленик на терористичната организация “Ислямска държава”, обвинен в убийството на четирима души във Виена, има корени в балканската държава, пише в анализ на Агенция Франс прес, цитиран от БГНЕС.

Въпреки че подробностите за заподозрения и връзката му със Северна Македония все още не са ясни, има факти за етнически разнообразната държава, която подобно на своите западноевропейски връстници се е борила да сдържа насилствен екстремизъм в рамките на малцинствената си мюсюлманска общност.

Албанска общност

Северна Македония преди е била част от Югославия и е родина предимно на православни християни от славянски произход, които съставляват повече от две трети от двумилионното население и доминират в политическия и икономическия живот.

Но в страната също така има голяма етническа албанска общност, много от които са мюсюлмани и живеят в северните и западните региони, които граничат с Косово и Албания.

За разлика от съседите си, Северна Македония избягва етническото кръвопролитие, което разпокъса Югославия през 90-те години.

Но тя се оказа на ръба на войната, когато етнически албанци се вдигнаха на бунт през 2001 г.

По време на седеммесечните боеве бяха убити до 200 души.

Насилието е спряно с постигнатото с международно посредническото Охридско споразумение, което предоставя по-големи права на албанското малцинство.

Оттогава отношенията остават като цяло мирни, въпреки че интеграцията е ограничена и албанците все още са изправени пред социална и икономическа дискриминация.

Износ на джихадисти

Подобно на много европейски държави, Северна Македония беше източник на чуждестранни бойци, които от началото на 2012 г. се присъединиха към терористичната групировка „Ислямска държава“ и други каузи на джихадистите в Близкия изток.

Общо 150 граждани, включително бойци и техните съпруги, са напуснали балканската страна, заминавайки за Сирия. Около половината от тях са се завърнали, сочат полицейски данни.

Докато съседи като Косово изнасят по-голям брой бойци на глава от населението, Северна Македония е с най-висок процент в Западните Балкани спрямо размера на нейното мюсюлманско население, сочи доклад на Британския съвет за 2018 г.

Повечето от тях са приветствани от албански квартали в столицата Скопие, други преобладаващо албански общности и от голямата диаспора с албански произход в Западна Европа.

Радикализация

Албанците мюсюлмани на Балканите обикновено практикуват умерена форма на ислям, където консумацията на алкохол е често срещано нещо, а религиозното облекло е минимално.

Но през последните десетилетия имаше религиозно възраждане и радикализация, като разпадането на социалистическа Югославия създаде вакуум за други системи от вярвания.

В мюсюлманските общности сред някои вярващи се е разпространило радикалното салафистко движение, често чрез “паралелни” джамии, които организират услуги в частни домове, се казва в доклад от 2017 г. на Атлантическата инициатива, базиран в Сараево мозъчен тръст.

В допълнение към отделен религиозен път тези групи са запълнили и други социални празнини, оставени от слабото правителство, като предоставят образование, здравеопазване и други хуманитарни услуги, се посочва в доклада.

Набирането на джихадисти обикновено се извършва на ниско и индивидуално ниво, като основната цел е младежта.

Осуетени атаки

Докато отливът на джихадисти в чужбина спря почти изцяло през 2016 г., оттогава Северна Македония трябваше да се изправи срещу заплахата от вътрешни нападения от завръщащите се и други симпатизанти на ИД.

През последните години полицията осуети няколко терористични заговора.

Съвсем наскоро през септември полицията арестува трима мъже на около двадесет години, обвинени в складиране на оръжие за “терористична” клетка, свързана с ИД.

През февруари 2019 г. властите също заявиха, че са предотвратили “терористичен акт” от поддръжници на ИД, без да уточняват.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе