Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Бият тенджери в Истанбул срещу отмяната на вота

Бият тенджери в Истанбул срещу отмяната на вота

Жители на множество квартали на Истанбул устроиха снощи „протест на тенджерите“, след като научиха за решението на Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция да отмени резултатите от изборите, в които победи кандидатът на опозицията Екрел Имамоглу, предаде РИА Новости.

Представителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието във ВИК Реджеп Йозел обяви по-рано за решението на комисията. Повторните избори трябва да се проведат на 23 юни. По думите на Йозел отмяната на резултатите е свързана с това, че някои членове на избирателни комисии по места са били държавни служители, а и заради наличието на неподписани протоколи за резултатите.

Граждани на Истанбул от кварталите Бешикташ, Кадъкьой, Шишли и др. посрещната решението на ВИК с протести под формата на удряне по тенджери и други метални предмети. Протестите започнаха около 22.00 часа местно време снощи в Бешикташ и Фарикьой, а след това се присъединиха и други райони, като протестиращите бяха подкрепени от шофьори на автомобили.

В социалните мрежи се появиха съобщения, които съобщиха за протеста с биене на тенджери, на места участници с тенджери имало по прозорци и балкони. Точно такава реакция, която наблюдателите нарекоха „революция на тенджерите“ се състоя из цяла Турция при протестите през 2013 г. заради тогавашните планове на властите да застрояват парка Гези в центъра на Истанбул.

Пак по съобщения на социалните платформи група от неколкостотин протестиращи се събрала в района на Бешикташ, където скандирали лозунги на опозиционната Народно-републиканска партия „Право и справедливост“.

Кметските избори в Истанбул на 31 март бяха спечелени с малка преднина от Екрем Имамоглу, кандидат на опозиционната Народнорепубликанска партия. Той встъпи в длъжност миналия месец.

Резултатите обаче бяха оспорени от управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган, която твърдеше, че е имало редица нередности, които са повлияли на резултата. Имамоглу встъпи в длъжност на 17 април

Опозиционната партия победи за първи път от 1994 насам на избори за кмет в истанбул и турската столица Анкара. Нейни кандидати спечелиха и в Измир, Анталия, Адана, Мерсин.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе