Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Тържествено честваме националния празник 3-ти март

Тържествено честваме националния празник 3-ти март

В Шумен от 9.30 в Храм „Свето Вознесение Господне” ще бъде отслужена Заупокойна молитва за загиналите войни и опълченци за Освобождението на България и молебен за здраве. Пред Паметника на Загиналите във войните шуменци на пл. „Кристал” от 10 ч.с военен ритуал ще бъдат поднесени венци и цветя. От името на кмета на Шумен Любомир Христов ще бъдат раздадени 50 големи и 200 малки национални знаменца . Тази традиция се поддържа вече 15 години. От 10.30 пред общината тържествено ще бъде издигнат националния флаг. Празничният концерт „На теб, Българийо“ ще започне от 11.30 в Младежкия дом. Участват деца от ЦДГ № 32 „Дружба“, Градски духов оркестър „Михаил Биков“, Смесен хор „Родни звуци“, и солистите Мария Райкова и Роберт Чапликов. По същото време командването на военния гарнизон в Шумен организира поднасяне на венци и цветя пред паметниците в града и в селата Белокопитово и Панайот Волов

Първа шуменска чета „Панайот Волов” – част от патриотичното сдружение „Пазители на българщината”, отново ще спусне огромен национален трибагреник на фасадата на МБАЛ-Шумен. Миналата година на националния ни празник шуменската чета с войвода Елена Андерсон за първи път осъществи инициативата. Както и първият път, внушителният национален флаг с размери размери 33 м дължина и 4 м ширина е дарение от местния бизнесмен Климент Климентов. Новото знаме ще бъде спуснато на специална церемония от 10.30 часа едновременно с издигането на националния флаг от кмета на Шумен Любомир Христов.

Община Велики Преслав организира честване на 138-ата годишнина от Освобождението на България. От 9 часа в храма „Свети Архангел Михаил“ ще бъде отслужена заупокойна молитва, От 9,30 часа пред Паметника на загиналите във войните ще бъдат поднесени венци и цветя. От 10 часа на площада пред народното читалище „Развитие“ ще има ритуал по вдигане на националния флаг, след което ще бъде представена възстановката „Освобождението на Велики Преслав“, в която ще участват и представители на клуб „Традиция“.

Община Силистра чества прадзника от 10 ч. на пл. Свобода. Националното знаме ще бъде издигнато от изявени ученици и спортисти - Даниел Петров, Маргарита Вълчева и Росина Георгиева. По-късно шествие ще се отправи към паметниците на Стефан Караджа, кап.Георги Мамарчев и граф Лев Толстой, където ще бъдат поднесени венци и цветя . Предвидена е богата концертна програма с участието на Детска фолклорна формация „Добруджанче” , Сеслав Тодоров, Музикална студия „ДО РЕ МИ” и Концерт на Формация „Двуглас”- Даниел Спасов и Милен Иванов,  солисти на „Мистерията на българските гласове”.

Трети март ще се отбележи в Разград с общоградско тържество от 11 ч. пл. „Възраждане”

С тържествена заря-проверка ще бъде честван Националният празник на България - 3 март в Тутракан. В парк "Христо Ботев" пред паметника на загиналите във войните ще бъдат строени Мемориалната чета "Таньо войвода", представителни ученически блокове, както и родолюбците от Дружество "Традиция" - Силистра. Слово ще произнесе кметът на общината д-р Димитър Стефанов. Празничната програма е със специалното участие на певеца Йордан Марков, както и изпълнения на танцова формация "Дунавска младост" и младите таланти на Общинския център за извънучилищни дейности. Началото на тържеството е от 19:00 часа.

Заупокойна панихида за загиналите във войните за свободата на България ще бъде отслужена в православния храм "Св. Димитър Солунски" в Главиница от 9:00. От 9:30 ч. пред паметника на Васил Левски ще започне тържеството по повод Националния празник. Слово ще произнесе и.д.кмет на община Главиница Сюзан Хасан, а ученици ще представят литературна програма.Венци и цветя ще бъдат поднесени от името на Общината, културни и образователни институции, политически партии и граждани.

От 10 часа, пред сградата на читалище „Н.Й.Вапцаров” в Дулово с тържествен ритуал ще бъде издигнато знамето на България и ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците на Васил Левски и на загиналите във войните жители от Дуловския край.

Трети март ще бъде отбелязан и в Търговище. от 9.30 в храм Св. Иван Рилски ще бъде отсужена панихида. Церемонията по вдигане на националната знаме започва от 10 ч. на пл. "Свобода". Ученици от Второ СОУ „Проф. Н. Маринов“ ще направят флашмоб. Оттам ще тръгне празнично шествие до паметника на руската дружба, където ще бъдат поднесени венци и цветя.

В Попово проявите започват от 9,30 ч. – на площад „Стамболийски“ с ритуал по издигане на националния флаг на Република България. От 10 ч. на Руския паметник в града ще бъде отслужена заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите войници, а празничният концерт започва от 18 ч. в НЧ „Свети Свети Кирил и Методий“

Община Русе организира тържествена церемония и празничен концерт-спектакъл. От 11.30 ч. пред Паметника на Свободата, Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум ще отслужи заупокойна молитва за падналите за освобождението на родината и благодарствен молебен за извоюваната свобода. В чест на светлата дата ще бъде строена Почетна рота от Русенския гарнизон, а празнични маршове ще свири Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. По традиция тържествената церемония ще завърши с полагане на венци и цветя.  В 12.30 ч. празничното честване ще продължи с концерт-спектакъл на Голяма сцена на Доходно здание.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе