Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Започнаха тържества за края на Първата световна война

Започнаха тържества за края на Първата световна война

Капсули с пръст от земята на Франция, Белгия, Германия, Русия, Чехия и Словакия бяха положени в основата на мемориал, посветен на загиналите войници от шестте държави във Ардените, където са се водели едни от най-големите битки през Първата световна война. От днес в цялата област започват тържествата, с които се отбелязва 100-годишнината от края на войната. Военното гробище там пази костите на французи, чехословаци, руснаци и белгийци. Има и много запазени гробове на немски войници.

Нека войниците да почиват в мир заедно с късче от родината си, пише на новия камък, около който бяха вградени капсулите.

В тържествата по случай юбилея участват хиляди семейства от различни държави, хванати за ръка в знак на мир между народите. В Първата световна война (28 юли 1914 — 11 ноември 1918) са участвали 38 от съществуващите тогава 59 независими държави. Тази война, обхващаща за първи път земи на три континента - Европа, Азия и Африка, както и огромни морски територии, прекрои политическата карта на света и остана в историята като една от най-мащабните и кръвопролитни войни. Мобилизирани са близо 70 милиона, от които са загинали 10 милиона. Най-големи загуби са понесли Германия, Русия, Франция и Австро-Унгария - около 67% от всички жертви на войната.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе