Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Световните доставки на петрол са застрашени

Световните доставки на петрол са застрашени

Четири кораба от различни националности са били засегнати

Два саудитски петролни танкера са били нападнати край бреговете на Обединените арабски емирства в неделя, обяви министърът на енергетиката на страната.

Инцидентът край пристанището на Фуджайра - едно от арабските емирства - е причинил "значителни щети" по съдовете, твърди министър Халид ал Фалих, цитиран от Би Би Си. Той нарича случилото се "нападения с цел саботаж". ОАЕ обяви, че четири кораба от различни националности са били засегнати, както и че няма ранени или жертви.

Иранското външно министерство определи случилото се като "тревожно и страшно" и призова за пълното му разследване.

Според саудитския министър е застрашена сигурността на доставките на петрол по света. Това увеличава и без това съществуващото напрежение в района, през който минават 1/5 от световните петролни доставки. През последните дни там имаше различни инциденти с кораби, плаващи под различен флаг.

Единият от двата саудитски танкера е бил натоварен с петрол и е пътувал към клиенти в САЩ. Инцидентът в един от най-натоварените коридори за снабдяване на глобалния пазар на петрол и газ става в момент на растящо напрежение между Иран и САЩ.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе