Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Световен ден на океаните е

Световен ден на океаните е

На 8 юни се отбелязва Световният ден на океана. Честването има за цел да информира обществото за всекидневните проблеми с опазването на океаните и как всеки един от нас може малко да помогне. Това огромно водно пространство възпроизвежда повечето от кислорода в атмосферата, предоставя ни храна, транспорт и забавление.

Датата 8 юни е определена по време на срещата на високо равнище по проблемите на Земята през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия и от тогава се празнува неофициално, съобщава inews. 

От 2009 година започва официалното празнуване на Световния ден на Океана. Това е ден, който насочва вниманието на хората по света към състоянието и проблемите на Световния океан – това е общото название на непрекъсната водна обвивка на Земята, включваща всички океани и морета.

По случай днешния Световен ден на океаните БНТ предлага някои любопитни факти за големите соленоводни басейни:

Океаните покриват 71 процента от земната повърхност.

Тихият океан покрива около 30 процента от повърхността на планетата, Атлантическият - 21 процента, а Индийският - 14 процента.

Древните гърци са смятали, че Атлантическият океан е обширна река, опасваща света. Океанът е кръстен на бог Атлас, който е носил Земята на плещите си.

70 процента от кислорода, който дишаме, се осигурява от океанска растителност, например водорасли.

Ако връх Еверест бъде потопен в най-дълбоката част на Марианската падина - бездната Чалънджър, върхът му ще бъде на 1,6 километра под вода.

Темата на тазгодишния Световен ден на океаните е "Здрави океани, здрава планета".

Около 14 милиарда тона отпадъци се изхвърлят всяка година в океаните.

Изчислено е, че след около 30 години теглото на пластмасата в океаните ще бъде по-голямо от това на рибите.

Средната дълбочина на океаните е около 4 километра.

Ако всичката вода от океаните бъде разпределена по равно между хората, на всеки 30 души ще се пада по една кубична миля.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе