Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Светът в шок от екзекуцията на шампион по борба

Светът в шок от екзекуцията на шампион по борба

Целият свят е шокиран и възмутен от екзекуцията на иранския борец Навид Ахфкари. Той получи смъртна присъда, която вчера беше изпълнена в затвора, въпреки че куп държавници и международни организации поискаха отмяна на варварския акт.

 Международният олимпийски комитет заяви, че е шокиран от новината за изпълнението на смъртната присъда на иранския борец, предаде ДПА. "Екзекуцията на Навид Афкари в Иран е много тъжна новина. МОК е шокиран от това съобщение", се казва в изявлението, публикувано вчера.

27-годишният атлет беше екзекутиран вчера в затвора "Аделабад" в южния ирански град Шираз. Случаят на бореца привлече внимание в социалните мрежи.

Властите обвиниха осъдения, че по време на протестите в града преди две години е намушкал смъртоносно с нож охранител във водоснабдителна фирма в Шираз. Публикувани бяха и самопризнанията му, но семейството му и правозащитни организации заявиха, че те са били изтръгнати чрез мъчения.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че "извършената от иранския режим екзекуция на Навид Афкари е ужасна и жестока" и САЩ решително я осъждат. В Туитър вчера Помпейо написа, че "това е скандално посегателство срещу човешкото достойнство, дори според печално известните критерии на този режим".

 "Иранците не могат да бъдат накарани да замълчат", предупреди Помпейо и увери, че животът и смъртта на Афкари "няма да бъдат забравени".

За Афкари се застъпи и президентът на САЩ Доналд Тръмп, който призова иранските власти да не привеждат смъртната присъда в изпълнение. Според Тръмп цялата вина на бореца "се заключава в това, че е участвал в антиправителствена улична демонстрация".

В Иран и по света се надигна кампания за спиране на изпълнението на присъдата срещу Афкари. Той бе подкрепен и от намиращата се също в затвора адвокатка правозащитничка Насрин Сотоудех, която вече от почти месец е в гладна стачка заради условията в техеранския затвор "Евин".

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе