Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Супервторник за Тръмп и Клинтън (ОБЗОР)

Супервторник за Тръмп и Клинтън (ОБЗОР)

Кандидатите за номинация за президентските избори в САЩ на Републиканската и на Демократическата партия - Доналд Тръмп и Хилари Клинтън, не скриха увереността си, че ще бъдат номинирани за битката за Белия дом след първичните избори в 5 щата във вторник. Милиардерът записа победи във всички 5 - Кънектикът, Делауеър, Пенсилвания, Мериленд и Роуд Айлънд. Бившата първа дама пък загуби от сенатора Бърни Сандърс само в Роуд Айлънд.

В победните си речи и двамата основни претенденти за номинациите заявиха, че е време партиите им да се обединят зад тях, но го направиха по специфичен начин, отбелязва в. "Дейли Телеграф". Тръмп се държа подигравателно, като дори попита "какво прави тук" неговият съперник Джон Кейсик.

"Това е по-голяма победа отколкото някога сме очаквали - всичките пет щата", заяви милиардерът пред свои привърженици в Ню Йорк. С новия триумф бизнесменът взе още по-голяма преднина пред съперниците си в републиканския лагер, сенатора от Тексас Тед Круз и губернатора на Охайо Кейсик. В края на седмицата те се споразумяха да действат съгласувано в бъдещи битки от първичните избори, полагайки последни усилия да попречат на Тръмп да спечели кандидатурата на Републиканската партия за президентските избори.

"Сенаторът Круз и губернаторът Кейсик би трябвало да се оттеглят от надпреварата", добави Тръмп. Круз е подложен на голям натиск да спечели срещу Тръмп на първичните избори в Индиана следващата седмица, отбелязва в. "Ню Йорк Таймс". Това вероятно е последният шанс на противниците на Тръмп да му попречат да си осигури партийната номинация. Милиардерът обаче вече е насрочил предизборна среща в Индианаполис, на която ще присъства популярният в щата баскетболен треньор Боби Найт. Въпреки популярността му обаче близо една четвърт от поддръжниците на Републиканската партия в Кънектикът, Мериленд и Пенсилвания заявяват, че не биха гласували за Тръмп дори ако спечели партийната номинация, отбелязва вестникът.

Кейсик и Круз нямат дори математически шанс да спечелят 1237 делегати, необходими, за да получат номинацията, отбелязва в. "Вашингтон Поуст". "Смятам се за вероятния кандидат", обяви Тръмп от трибуната в Ню Йорк след триумфа му във вторник. В петте щата той спечели общо 105 делегати, Кейсик - 5, а Круз само 1.

Клинтън не направи такова категорично изявление, но намекна, че надпреварата е практически приключила и тя е единственият кандидат, който може да постигне необходимите реформи, отбелязва "Дейли Телеграф". Съветници на Клинтън, цитирани от в. "Ню Йорк таймс", също заявяват, че обявяването на крайните резултати ще определи не дали, а кога тя ще спечели номинацията на Демократическата партия - в началото на юни или след първичните избори в Кентъки и Орегон през май. Победа на сенатора от Върмънт Сандърс изглежда вече невъзможна, а изявлението му след изборите показа, че той продължава да участва в битката не с надеждата да спечели, а да повлияе на платформата на партията, смята "Вашингтон Поуст".
С победите на Клинтън в "супервторника" (общо 194 делегати срещу 129 за Сандърс), вече са й необходими по-малко от 250 делегати, за да спечели номинацията на демократите на партийния конгрес във Филаделфия в края на юли, отбелязва АП. Сега тя има подкрепата на 2137 делегати или 80% от необходимите 2383.

В същото време привърженици и противници на Тръмп се сбиха пред кметство в американския щат Калифорния, съобщиха световни агенции. Петима души, включително две деца на 8 и 11 г., били атакувани с лютив спрей от демонстрант, който се издирва от полицията. Няма сериозно пострадали и задържани при сблъсъците в Ориндж Каунти, в които участвали 50 души. Привърженици на милиардера, развяващи американското знаме и лозунги в подкрепа на Тръмп, се натъкнаха на противници и така се е стигнало до сблъсъка.

Американците искат промяна в изборите

Над половината американски гласоподаватели смятат, че използваната от партиите система на първичните избори за номиниране на кандидати за Белия дом не е честна. Това става ясно от социологическо проучване на Reuters/Ipsos. Повече от 2/3 от анкетираните искат да видят промени в процеса. Резултатите отразяват оплакванията на Тръмп и Сандърс, че системата е срещу тях и в полза на кандидати, поддържащи тесни връзки с партиите си. Отправените критики доведоха до появата на национален дебат дали процесът е справедлив. САЩ е сред малкото страни, които дават възможност на редовните гласоподаватели да определят кой трябва да участва в изборите за президент.

51% от анкетираните смятат, че системата е "нечестна" спрямо някои кандидати. 71% казват, че предпочитат да избират номинацията на партията им чрез пряк вот, прекратявайки използването на делегати като посредници. Резултатите също така показват, че 27% от гласоподавателите не разбират как работят предварителните избори, а 44% нямат представа защо са замесени делегати. Отговорите са почти идентични при републиканци и демократи. Близо половината от анкетираните предпочитат всички щати да гласуват наведнъж при избор на номинация за президент на САЩ на партия.
Проучването е проведено в интернет от 21 до 26 април. В него са участвали 1582 американци.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе