Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Сухо и горещо лято чака Европа

Сухо и горещо лято чака Европа

Сушата тази пролет заплашва цялата реколта - един нов проблем за Европа, отвъд пандемията, съобщава Дойче веле.

В момента за него не се говори толкова много. Германските фермери сякаш се тревожат повече от липсата на сезонни работници, които не пътуват заради затворените граници. Коронавирусът засенчва всички други тревоги, включително и основателните опасения за бъдещето на климата, които не толкова отдавна се материализираха в истински природни катастрофи в Бразилия и Австралия.

Андреас Бекер от Германската метеорологична служба припомня, че януари бе много топъл, а и той, и март - твърде сухи.

През февруари пък паднаха много валежи, които поне отчасти компенсираха загубите на влага в почвата. Почвеният слой от 20 до 50 сантиметра, който е важен за културните насаждения, досега се възстановява от рекордните летни жеги през двете последни години по-добре, отколкото слоевете до два метра дълбочина, които пък са важни за дърветата, обяснява Бекер.

А положението допълнително се влошава от сушавия месец март. Според Бекер, влажността на почвата в Германия е 50 до 75 процента по-ниска от обичайната, а това е на ръба на сушата.

Специалистите се въздържат от прогнози за приближаващото лято. Те припомнят, че дори предвижданията за една-две седмици напред не са толкова сигурни. Бекер и Маркс посочват нещо важно: заради планините, моретата и Атлантическия океан времето в Европа е по-трудно предсказуемо в сравнение с Австралия, например, която отвсякъде е заобиколена с вода.

Но и двамата са на мнението, че и тази година лятото ще е по-горещо от обичайното. Маркс смята, че в разгара на лятото в Европа ще бъде не само горещо, но и сухо.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе