Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Студентка извършила атентата в Анкара

Студентка извършила атентата в Анкара

Студентката по туризъм и хотелиерство Сехер Демир е единият от атентаторите, който удави в кръв турската столица Анкара, съобщиха местните медии. Другият е мъж, самоличността му още не е установена. Жертвите на атентата вече са 37, а ранените - над 70, обявиха властите.

Разследващите третия в рамките на последните 5 месеца терористичен акт в Анкара разпространиха вчера снимките на младата жена и съобщиха, че тя е идентифицирана по части от разкъсания при експлозията труп, както и по пръстовите й отпечатъци. Малко след като се записала във факултета по туризъм в университета в Балъкесир, родената в Текирдаг жена изчезнала. През 2013 г. баща й сигнализирал за това в полицията. Сехер и 4 нейни приятелки са съдени за участие в обявената за терористична организация ПКК и за пропаганда на идеите на групировката. Последното заседание по делото било през декември 2015 г., но магистратите от Върховния наказателен съд отложили решението по него. Причина за това е, че властите не успели да задържат жената и съответно да вземат показанията й. Адвокатът й твърди, че тя няма никаква връзка с останалите подсъдими по делото. Твърди се също, че била също нещатен сътрудник на опозиционния вестник "Джумхуриет". След атентата в понеделник полицията задържала родителите й ги отвела в болницата за ДНК проби. Пред журналисти бащата казва, че от 2013 г. не е виждал дъщеря си, а тя е единственото дете от семейството, записало да следва в университет. Разследващите са доказали, че именно тя е камикадзето от натоварената с взривове кола БМВ, която се вряза в автобус на градския транспорт на площад "Ататюрк".

Днес по обяд с опело бяха изпратени първите 10 ковчега с жертвите на касапницата. Сред тях са служителка от просветното министерство, студент, университетска преподавателка по английски на 22 г., служител от системата за сигурност на 26 г., семейство от трима души и др. Звездата на турския национален отбор по футбол Юмют Бюлут от "Галатасарай" загубил баща си Кемал при атентата. Тимът от Истанбул направи 1:1 с "Генчлербирлиги" в столицата, бащата на Юмют бил на трибуните, а когато се прибирал у дома, го застигнала смъртта. Юмют научил новината за смъртта на баща си на тренировката вчера сутринта. Заниманието било прекратено, а футболистът отпътувал обратно за Анкара при своето семейство. Турската футболна федерация и клубовете поднесоха съболезнования на 32-годишния голмайстор, който има над 160 мача за "Галатасарай" и 36 за националния отбор.

Собствениците на колата бомба и на автосалона, откъдето е купена, пък са били задържани при спецоперация онази нощ в Шанлъурфа. По документи автомобилът принадлежи на 70-годишни съпрузи, които при разпита заявили, че са го продали на автокъщата, последвала е акцията на антитерористите и арестът на тримата търговци. Те казали, че на 25 февруари продали колата на мъж от Диарбекир. Разследващите обаче не успели да установят самоличността на купувача заради пропуски в документите по сделката. Уговорката била след част от сумата като първа вноска по-късно да бъдат платени още близо 6000 лири за бялото БМВ, модел 1994 г. Общо 14 души са арестувани заради подозрения за съучастие в организирането на атентата, уточниха властите.

Още трима души починаха от раните си, получени при касапницата, съобщи здравният министър Мехмет Мюезиноглу. Така общият брой на загиналите стана 37. 71 души, които са получили различни наранявания, са настанени в лечебни заведения. 15 от тях са в реанимация, а още 14 с в отделения за неотложна помощ, съобщи ТАСС.

Хвърлиха вината върху ПКК, започнаха въздушни удари

Сред 14-те арестувани за атентата в Анкара има 12 души от Кюрдската работническа партия (ПКК). Те били задържани в Ескишехир, разкри управителят на провинцията Гьонгюр Азми Туна. Други две лица са закопчани в Истанбул.

Турските власти съобщиха, че имат доказателства за участието на членове на ПКК в експлозията в Анкара. Според полицията единият от атентаторите, организирали експлозията, е член на ПКК от 2013 г. Той явно има предвид 24-годишната студентка Сехер Демир. Засега обаче никой не е поел отговорност за атаката.

В отговор на атентата турските ВВС извършиха масирани бомбардировки срещу 18 обекта на ПКК в Северен Ирак. Анадолската агенция предаде, че 9 самолета Ф-16 и два Ф-4 са атакували също така и цели в планините Кандил, където е базирано ръководството на ПКК.

Президентът Реджеп Ердоган пък се закани "да постави на колене" терористите. "Народът ни няма защо да се безпокои, борбата срещу тероризма със сигурност ще завърши с успех", подчерта държавният глава в декларация.

Балканист: Почеркът е на ИД

Атентатът в Анкара е по-скоро дело на "Ислямска държава", отколкото на ПКК. Това мнение изрази Бойко Маринков от Института по балканистика на БАН, цитиран от БНР. Експертът е катерогичен, че всеки атентат има почерк и време и сега почеркът не е на ПКК. Маринков смята, че почеркът на ПКК е взривяване на мини под полицейски автомобили или под такива на въоръжените сили. Освен това техните акции били в рамките на югоизточните райони на Турция.

Той смята, че правителството в Анкара цели 3 неща, обвинявайки ПКК за атентата. Първо, трябвало да продължат бомбардировките в кюрдските райони на Ирак, където очевидно имало бази на ПКК. Второ, да продължи обстрелът и върху бази на сирийските кюрди на сирийска територия. Третата цел била допълнително да бъде притиснат ЕС, за да приеме това, което му било "издиктувано" на 7 март като споразумение между ЕС и Турция. Маринков подчерта, че всички европейски държави се страхуват от пълна несигурност и дестабилизация в Турция. Това щяло да усили миграционната вълна върху Турция и да постави ЕС в абсолютно безизходна ситуация.

Наша хандбалистка: Тук е много страшно

Ужасена от случилото се в Анкара е 21-годишната българска националка по хандбал Дени Колева, която вчера имаше мач с Университета на Източното Средиземноморие в турската столица.

"Пристигнах в Анкара днес. Обстановката е ужасна, направо е ад, но въпреки това не отложиха мачовете ни. На всяка крачка има полицаи. В хотела, в който сме, гъмжи от униформени. Личи си, че всички в Анкара са много притеснени", разказа Колева, която е родом от Габрово, пред "Блиц". "За първи път ми се случва да попадна на място, на което обстановката е толкова ужасна. Много странно и стряскащо е, не го пожелавам на никого. Изрично ни предупредиха никой да не си и помисля да излиза от хотела", добави хандбалистката.

Шефка на Гьоте институт сред убитите в Кот Д'Ивоар

Директорката на Гьоте институт в Кот Д'Ивоар е сред убитите при терористичната атака в град Гранд Басам в неделя, съобщи в. "Дейли Мейл". 51-годишната Хенрике Грос е една от 16-те жертви на атаките, отговорност за които пое местното крило на "Ал Кайда".

Въоръжени с ръчни гранати и автомати, нападателите атакували 3 хотела в града, съобщават британските медии. Сред убитите са 14 цивилни и двама военни. Според вътрешния министър на африканската държава Хамед Бакайоко сред жертвите има граждани от Германия, Франция, Буркина Фасо, Камерун и Мали.

Днес близки и приятели отдадоха почит на Грос, която посветила живота си на културата и опитите да направи света по-добро място. Тя е била ръководителка на Гьоте институт в африканската държава от декември 2013 г.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе