Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Строги мерки срещу африканската чума

Строги мерки срещу африканската чума

Областните епизоотични комисии в Североизточна България набелязаха мерки срещу болестта африканска чума по свинете.

Предстои свикване и на общинските епизоотични комисии, както и утвърждаване на списък на дежурни телефони и служители за приемане на сигнали и жалби.

Заради опасността от заболяването, по сухоземната границата ще бъде поставен електропастир, който ще спира преминаването на болни животни от Румъния в България, каза в Търговище д-р Емил Зафиров от Областната дирекция по безопасност на храните. Африканската чума по свинете не е опасна за човека, но вирусът може да се предава чрез хранителни продукти, поради което хранителните отпадъци трябва да се изхвърлят само в затворени контейнери.

В Русе местната Община и Областното пътно управление ще започнат почистване на терена около пътя между Русе и Мартен и ще поставят контейнери за смет. Областната дирекция по безопасност на храните в Русе остава в състояние на повишена епизоотична готовност. При влошаване на обстановката ще бъде свикано спешно заседание на комисията, на което при необходимост да се набележат допълнителни мерки.

Дезинфекцират се моторните превози средства, които влизат в България през Граничния контролно-пропускателен пункт в Силистра.  Проверява се багажът на преминаващите през границата хора за хранителни продукти за собствена консумация и се забранява внасянето на хранителни продукти от Румъния в България. В Силистренско работят три големи свиневъдни комплекса. При инвентаризация в населените места са регистрирани и 498 обекта от типа „заден двор”. В информационната система на Българската агенция по безопасност на храните ще бъдат въведени още обекти. Дирекцията по безопасност на храните работи с горските стопанства и ловно-рибарските дружества за спазване на указанията за отстрел на диви животни.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе