Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

200 медии от 126 страни дават рамо на "Един пояс, един път"

200 медии от 126 страни дават рамо на

В източния край на пустинята Гоби в северозападен Китай има оазис. В него днес се намира неголемият за мащабите на огромната страна, но със славно историческо минало град Дунхуан. От тук, на хиляди километри от Европа, преди повече от 2000 години е започвал Пътят на коприната. По него коприна, подправки и други стоки от Изтока след месеци, дори години рискован път, пристигали в Европа и Африка. Това е първият масов международен пазар в света, казват експерти. Но тук са се разменяли не само стоки, а са се срещали и източната и западната цивилизации, общували са християни, будисти, мюсюлмани и юдеи.

Днес Дунхуан се слави не само с значимото си място в търговията преди векове и хилядолетия, но и с богатото си културно наследство. Съхранените от далечното минало уникални будистки храмове в пещери тук са в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Милиони китайски и чуждестранни туристи се стичат в градчето-оазис за да видят тези забележителности.

Неотдавна в Дунхуан имаше истински журналистически десант. Едва ли има по-подходящо място от огромната територия на Китай от 3 милиарда кв. километра за международен форум за медийно сътрудничество за инициативата "Един пояс, един път", обявена през 2013 г. от китайския президент Си Дзинпин.

Там, където са се срещали цивилизации, религии и култури преди да тръгнат керваните със стоки по Пътя на коприната, сега се срещнаха представители на 200 медии от 126 страни, за да обсъдят как с общи усилия и сътрудничество да популяризират значението на този нов глобален проект в интерес на всички участващи в него страни. Както и за подем на световната икономика, която в момента е изправена пред проблеми заради протекционизма. Коментирайки сегашната икономическа ситуация в света, проф. Колин Маккерас от Университета Грифит в Австралия заяви: "Глобализмът на САЩ е в отстъпление, но

предлаганият от Китай глобализъм набира скорост

и със сигурност ще има голямо въздействие в света".

Инициативата на Китай "Един пояс, един път" цели да се възкреси историческия Път на коприната с нови съвременни комуникации и средства за развитие на търговията и икономическите връзки между страните, които са в географския пояс на този път. Всъщност става въпрос за пътища и то не само сухоземни, включително високоскоростни влакове, но и морски маршрути и други начини за съвременна комуникация. Четири години след инициирането на "Един пояс, един път" вече над 100 държави и международни организации, включително ООН, я оценяват положително и я подкрепят. Тя вече се превръща в реалност чрез проектите в редица страни, чието изпълнение вече е започнало. На много места с финансирането на Китай се реализират или е предстоящо изграждането на пътища, пристанища, летища, мостове и други инфраструктурни и промишлени обекти.

Образно казано, журналистите също строят мостове. Но не на терен, а за съединяване на интересите и желанията на участващите в грандиозния проект страни и общества за развитие и благополучие със съвместни усилия. Тази роля на медиите подчертаха в изказванията си мнозинството участващи във форума представители на медиите в Китай и по света.

Главна тема в Дунхуанг бе как средствата за информация могат да допринесат за популяризирането на инициатива "Един пояс, един път" и да съдействат за нейната реализация.

Форумът в Дунхуанг бе четвърти и с най-голям брой участници

някои от които чак от Латинска Америка. Над 300 бяха лидерите на медии и журналисти от различни издания, включително от Мексико и Аржентина, както и от редица африкански държави, които присъстваха на форума. Сред участниците бяха и представители на страни, чиите правителства не са проявили интерес към грандиозния китайски проект. Цифрата бе показателна за все по-голямата популярност на "Един пояс, един път", който вече заинтригува и страни, които в далечното минало не са били част от маршрута на Пътя на коприната.
В Дунхуанг имаше и пратеници на американската агенция "Блумберг", британския в. "Дейли мейл", журналисти от Ирландия и други държави.

Сред поканените бяха и генералният директор на БТА Максим Минчев и главният редактор на в. „Стандарт" Славка Бозукова, както и журналистът от международния отдел на вестника Любомир Михайлов. В дискусиите се включиха и международно известни медийни експерти и специалисити по международните икономически отношение и комуникации. Освен инициативата "Един пояс, един път" бяха обсъдени важни професионални теми: медийното сътрудничество, отразяването на събитията и новите технологии в средствата за масова информация, фалшивите новини, които заливат интернет и др.

Организатор на мащабния международен медиен Форум в Дунхуан и мотор на развиващото се сътрудничеството между средствата за информация в рамките на проекта "Един пояс, един път" е в. "Женмин жибао". Това е най-тиражният вестник, който ежедневно излиза с 3 000 000 екземпляра и разполага с най-модерни технологии и възможности за сътрудничество.

Форумът реши да бъде учреден Международен научен център за "Един пояс, един път", да се приеме план за създаване на база данни за проекта. Решено бе също да се изготви медийна програма за обмен на информация за инициативите в рамките на проекта и за изпълнението му.

Кулминация на работа на форума

бе срещата на участниците с вицепремиера на Китай

по икономическите и търговските въпроси Джан Гоали, която се състоя в Народния дворец в Пекин на площад „Тянанмън". Гоали благодари на журналистите за засилващия се сред тях интерес към проекта "Един пояс, един път" и подчерта, че Китай се стреми да разрешава сложните въпроси на нашето съвремие със задружни усилия на колкото се може повече страни и народи на основата на взаимния интерес и приятелството. Той информира журналистите, че вече около 70 държави са сключили договори и споразумения в рамките на реализацията на "Един пояс, един път". Успешно работи разполагащата с милиарди долара банка за финансиране на проектите. Вицепремиерът коментира и новите тенденции и акценти във възходящо развиващата се китайска икономика. "Китай вече се превърна от вносител в износител на технологии", подчерта Гоали. Той отбеляза също, че в икономическото развитие на страната и производството на стоки все по-голямо внимание се обръща на качеството.

Следващата медийна среща е през 2018 г. в китайската провинция Хайнан в южен Китай.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе