Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Страната е в снежен капан

Страната е в снежен капан

Цялата републиканска пътна мрежа в Разградска област е затворена за всички видове моторни превозни средства. Обилен снеговалеж има навсякъде в региона, а видимостта е намалена до няколко метра, съобщи дежурният в Областното пътно управление. Към момента няма данни за бедстващи хора и закъсали автомобили. През нощта е изтеглен само един празен камион до разклона за село Черковна.

В зимен капан се събуди област Добрич тази сутрин. От Областния съвет за сигурност съобщиха, че всички пътища от Републиканската пътна мрежа в областта са затворени. Единствено пътищата Добрич-Варна и Добрич-Балчик са все още проходими при зимни условия, но от Пътната инспекция очакват и те всеки момент да бъдат затворени. 40 машини работят по почистването на пътната мрежа, но заради силния снеговалеж и вятъра, не успяват да се справят със зимната виелица. Силата на вятъра в момента е 20 метра в секунда, снеговалежът е много интензивен, снежната покривка е 18 сантиметра.

В област Шумен е отворен за движение, но с ограничение за тежкотоварни автомобили над 12 тона, единствено път 2-73 към Върбишкия проход, съобщиха от Областното пътно управление. Видимостта извън Шумен е нулева заради обилния снеговалеж. От пътното управление апелират към гражданите да не предприемат пътуване. Автобуси не се движат по нито едно направление в Шумен, Разград и Силистра.

Пътищата в Силистренска област също са затворени за движение на всички видове автомобили. Обстановката в района е сложна, духа много силен вятър, вали сняг и почистването на пътищата е невъзможно. Заради виелицата, дори почистващите машини аварират и спират. През нощта, на различни места в района са аварирали автомобили. Въпреки въведената още вчера забрана за движение на камиони, два ТИР-а са закъсали в района на Нова Черна и пречат на почистващата техника. Не пътуват никакви автобуси от и за Силистра. Забраната за движение по Републиканската мрежа ще продължи, докато виелицата спре и пътищата бъдат почистени.

Снежната покривка в Габрово достигна 40 сантиметра. Тя е 80 сантиметра в планинската местност „Узана“, където са се образували снегонавявания. В туристическия комплекс все още не е разчистено, затова пътуването до там не е препоръчително. Пътищата между Габрово и съседните общини се почистват и обработват. Аварийни екипи работят за възстановяване на електрозахранването.

Пътищата от републиканската пътна мрежа в Кюстендилския регион са почиствани през цялата нощ, изкарани са 440 машини, каза дежурният в Областното пътно управление тази сутрин. Снежната покривка е около 20 сантиметра.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов заяви в предаването "Преди всички", че пътищата се обработват с ефикасни препарати.

В област Благоевград няма сигнали за пътни произшествия през изминалата нощ, съобщават от полицията. Не е спирало почистването на пътищата от републиканската пътна мрежа, над 150 машини разчистват снега и обработват повърхността с материали срещу замръзване. Дежурните от Областното пътно управление заявиха, че няма непроходими основни пътища, но от снощи има забрана за движение на камиони над 12 тона по главен път Е-79, прохода Предел, Якоруда – Юндола – Велинград, Сатовча – Доспат и отсечката от Благоевград през село Логодаж  до граничния пункт с Македония „Станке Лисичково“. Снежната покривка е между 20 и 50 сантиметра в областта.

Повече от 35 см достигна снежната покривка по високите части на Смолянска област. Снеговалежите в планинската област продължиха през цялата нощ и снежната покривка е между 5 и 35 сантиметра, по данни на Областното пътно управление в Смолян. Към този час няма затворени пътища. 90 броя специализирана техника почистват и опесъчават основните пътища в региона. Въведени са ограничения за движение на товарните автомобили над 12 тона за цялата Смолянска област. От пътното управление препоръчват на водачите да шофират с повишено внимание и съобразена скорост.

Пътищата в Ловешки регион са труднопроходими, заради обилния снеговалеж. Затворени за движение са Микре-Ловеч, Деветаки-Брестово, Лесидрен-Старо село, Ябланица- Добревци, Златна панега - област Враца, Шипково-Рибарица. Част от автобусите на автогарата в Ловеч тази сутрин не са потеглили, заради тежката ситуация по пътищата. Снежната покривка в Областния център в Ловеч е 21 сантиметра.

В София през цялата нощ  са работили  над 150 снегопочистващи машини. Приоритетно се работи по опасни, стръмни пътни участъци и улици и булеварди. Градският транспорт се движи при зимни условия по всичките си маршрути. По данни на БАН снежната покривка в столицата е над 25 см. Прогнозата  е за продължаващ снеговалеж и от Столичната община призовават гражданите по възможност да не излизат с автомобилите си. Тази нощ в кризисните центрове за настаняване на бездомни хора са постъпили 146 души.

Кметът на София Йорданка Фандъкова  допълни за предаването „Преди всички“, че в южните райони, покривката е над 50 см, а обстановката – усложнена.

Основните улици и булеварди са почистени добре. Градският транспорт се вдижи без проблеми. Продължава почистването на спирки и подходи към подлези. Веднага след приключването съм възложила да продължи почистването на тротоарите, които са общинска отговорност. Моля собствениците на сгради да почистят пред  сградите си.

Сутринта имаше леко забавяне по линията ок Владая към Мърчаево, но беше почистено и вече е възстановено движението. Спряхме за обработка участъка от Драгалевци до Алеко, но там също вече е почистено и ще бъде възстановено движението.

Фандъкова предупреди за съществуващия риск от образуване на поледици и призова пешеходците да бъдат внимателни, а шофьорите – да излизат с колите си само при необходимост. Ще бъдат почистени основните квартални улици, увери тя.

Почти в цяла София се работи с „по-силните“ препарати, които са ефективни при по-ниски температури, категорична е  Фандъкова. Гражданите могат да се обаждат на тел 112, ако видят бездомни хора, които се нуждаят от помощ и настаняване.



Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе