Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Стотици служители на МВР излязоха и на вечерни протести

Стотици служители на МВР излязоха и на вечерни протести

Въпреки уверението, че на сегашните служители в сектор "Сигурност" няма да се намаляват заплатите при пенсиониране, хиляди служители на реда протестират заради риска да загубят отпустие си и другите си социални привилегии. След като протестираха в много областни градове и 

блокираха различни пътища и гранични пунктове през деня, хиляди полицаи парализираха основните пътни артерии в страната с вечерния си протест.


Изцяло блокиран е изходът на Пазарджик в посока Пловдив. В протеста на полицаите участват около 300 души и служители на затвора. Според протестиращите блокадата на пътя Пазарджик - Пловдив ще продължи около час. Пропускат се само автомобили на Спешна помощ.

Над 150 полицаи, пожарникари и гранични полицаи се включиха в протестно шествие в Елхово. Униформените спряха за десетина минути движението по първокласния път за Граничен пункт „Лесово”. Исканията на протестиращите са за запазване на социалните придобивки в системата и по-добри битови условия на живот. В шествието са се включили и полицаи от управленията в Тополовград и община Тунджа.

Стотици служители на МВР, съдебната охрана и затвора във Враца блокираха международния път Е-79 между Враца и Мездра. Протестът започна с минута мълчание в памет на загинали полицаи при изпълнение на служебния им дълг. Протестиращите са категорични, че не са удовлетворени от развоя на преговорите през днешния ден и настояват за запазване на социалните им придобивки. Образува се колона от тирове и автомобили.

В Пловдив тази вечер там се събраха над 400 служители на Областната дирекция на МВР, както и служители от близките до града районни управления. Събралите се заявиха, че не са съгласни с това, което им е предложено, защото са орязани добавките за прослужено време и отпуските. Около стотина души се отправиха към ключовото за града кръстовище на бул. „Цар Борис Трети – Обединител“ и „Шести септември“.  В града се събират и военослужещи от Пловдивския гарнизон

Над 500 полицаи, служители в затворите, пожарникари, както и служители на Министерството на отбраната се събраха на протестен митинг и затвориха кръстовището до един от големите търговски центрове във Варна.  Пожарникарите и полицаите призовават правителството и синдикатите да направят необходимото, за да намерят нужния компромис.

Над 300 полицаи, огнеборци и надзиратели се събраха на протестен митинг пред съдебната палата в Бургас. От четирите синдиката, организатори на протеста, заявиха, че митингът е законен и призоваха полицаите да отиват на протестите без оръжие. Не се очаква да бъдат блокирани улици и булеварди в града. Протестните действия продължават и в момента.

За втори пореден ден полицаите от Хасково се събраха на протест пред управлението на МВР. Те обмислят ново блокиране на АМ „Марица“. Изтече неофициална информация, че всички полицаи, подали рапорти за напускане до 10 ч. днес, ще бъдат освободени.

Тази вечер протестираха и полицаите от Русе и Стара Загора.

Затварянето на най-оживеното кръстовище в Русе предизвика километрично задръстване и реакцията на много недоволни граждани. Недоволните шофьори реагираха, но това не спря полицаите да блокират за около 15 мин. кръстовището. Това, което от Русе стана ясно е, че няма да бъде блокиран граничният пункт Дунав мост, макар че и полицаи от сектор "Гранична полиция" са тук, за да изразят несъгласие с намаляването на социалните придобивки в системата на МВР. Протестът продължава и утре.

В Стара Загора около 300 цивилни полицаи и униформени военни излязоха на протестно шествие. То премина от Областната управа, по централния булевард "Цар Симеон Велики" и стигна до кръстовището с  "Патриарх Евтимий". Протестът е разрешен от общината , но със забрана на блокада на пътя. Въпреки това полицаи и военни излязоха на платното , но движението бе предварително отбито. Протестиращите не са склонни на компромиси що се отнася до заплатите при пенсиониране. Полицейските синдикати заявиха, че настояват за трайна , ясна, пенсионна политика в сектор "Сигурност".

Около 200 цивилни полицаи и пожарникари тази вечер блокираха преминаването през прохода "Шипка" от северната страна. Малко след 19ч. полицейските служители се оттеглиха от пътя и дадоха път на колите, които изчакваха търпеливо. Изявата си недоволните полицаи нарекоха събрание на открито, а не протест, заради предупреждението от Главния секретар на МВР да се съобразяват със законите. Блокадата не образува дълги опашки от чакащи, заради часа, който не е пиков за трафика през "Шипка".

И в Добрич недоволни полицаи излязоха на протест, подкрепиха ги колегите им митничари, пожарникари, съграждани. Протестиращите заявиха, че това е първият и последен мирен протест, и че  ще преосмислят отношението  си към премиера.

Лъгани сме в годините много пъти, този път сме решени да отидем докрай, няма да отстъпим, от години материалното осигуряване е под всякаква критика, постоянно ни лъжат, че ще се закупят нови автомобили, оборудване на границата, колегите студуват, зимата почна, дърва няма, дрехите, откъдето си намерим си купуваме, положението е трагично. Ако орязването бъде факт, моята заплата пада на минималната работна заплата, което, съгласете се, че и чистачка по улицата пак ще бъда с такава заплата.

Полицаи блокираха за около половин час главния път Русе - Варна край Разград след края на работния си ден.
В протеста се включиха около 200 полицейски служители от цялата Разградска област. Полицейският протест започна в страни от пътя и продължи около 20 минути. " Не получихме разрешение от Областното пътно управление, затова няма да блокираме движението", каза Добрин Дочев - представител на Националния полицейски синдикат. Само за 2 дни 10 полицаи са напуснали дирекцията в Разград.


Около 300 полицаи блокираха кръговото движение на входа на Монтана откъм София и Враца. В протеста участваха и служители на районните управления в Берковица и Лом, както и на Гранична полиция - Видин. В продължение на един час те обикаляха мълчаливо кръстовището и отказваха да дават изявления. В тяхна подкрепа се беше събрала група граждани, които ги подкрепяха с ръкопляскания. По всички пътища към кръговото кръстовище се образуваха дълги опашки предимно от товарни автомобили.

Близо 500 служители на различни служби в МВР от Силистра излязоха на мирен протест тази вечер. За час възловото кръстовище на околовръстното шосе на Силистра и пътя за Шумен остана блокирано.

Полицейските служители, надзирателите в затворите и военнослужещи от цялата страна протестират в защита на социалните си права, които Бюджет 2016 предвижда да бъдат намалени драстично. Ако промените бъдат одобрени, за работещите в сектор "Сигурност" отпада допълнителното заплащане за прослужено време – 2% върху основната заплата за всяка година стаж. Добавката за храна за работещите в МВР ще се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет, а безплатно с градския транспорт ще пътуват само служителите с полицейски функции, пожарникарите и Гражданска защита. Полагаемият платен отпуск, според промените, е намален от 30 на 20 дни на година, а таванът на обезщетението, което служителите на МВР и съдебна охрана получават при пенсиониране, се сваля от 20 на 5 до 10 брутни заплати.

Информацията е на кореспондентите на БНР.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе