Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Стотици изчезнали в Беларус, 4 мъртви на протеста

Стотици изчезнали в Беларус, 4 мъртви на протеста

 

Министерството на вътрешните работи на Беларус съобщи за стотици съобщения за изчезнали хора. От президентските избори, които се проведоха на 9 август, гражданите на страната са подали стотици жалби пред полицията за изчезването на роднини и познати, съобщиха от ведомството, цитирани от държавната агенция БЕЛТА.

По-рано официалния представител на Службата на Върховния комисариат по правата на човека към ООН Елизабет Тросел заяви, че МВР на Буларус е потвърдило за смъртта на четирима души по време на протестите и поискаха светкавично разследнане на случаите. Веднага след изказването й обаче от ведомството отрекоха цифрата, като заявиха, че нямат такава информация, според РИА новости.

Докато протестите продължат, а зловещите факти около бруталното им потушаване изкачат непрекъснато, Лукашенко не дава оставка, напротив, гаври се с Европа.

Днес той предложи да го направи посредник между френския лидер Еманюел Макрон и движението на жълтите жилеткаи, съобщава Интерфакс. Така ехидно авторитарният президент отговори на предложението на френския държавен глава да посредничи в диалога между беларуските власти и гражданското общество. "Макрон заяви, че иска да посредничи в преговорите в Беларус. Нека първо да отидем ние и да посредничим между жълти жилетките и него, заяви Лукашенко и насочи омразата си и към други държави в ЕС. Посъветва Германия и Франция да се справят първо с техните проблеми.

Според него западните лидери, които са загрижени за Беларус, се опитвали да отвлекат вниманието от проблемите си.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе