Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Здраве и стил на живот - избрано от печата

38 000 незавършили средно и висше за година, извежда в заглавие МОНИТОР. 13,2% от младежите между 18 и 24 години са преждевременно напуснали системата на образованието през 2017 г. в България. Това показват данните на Евростат. През 2016/2017 година студентите са били 243 000, а завършилите средно – 45 000 или според тези данни близо 38 000 души не са завършили. Те са по-малко спрямо 2016 г., когато хората, приключили своето образование между 18 и 24 години, са били 13,8%.

Първенец в задържането в системата за образование е Хърватия, където напусналите са едва 3%. Най-лошо е положението в Малта, където 18,8% младежи приключват обучението си преждевременно. Въпреки спадат на преждевременно напусналите, българските ученици и студенти отново са под средният процент от 10,6% за Европейския съюз.

Повече от 10% са българчетата, които не посещават училище между 4-годишна или началната възраст на задължително образование.

В близо 1/3 от областите у нас ще има повече професионални паралелки, информира СЕГА. През 2018/19 г. в близо 1/3 от областите у нас ще има повече професионални паралелки с прием на ученици след седми клас в сравнение с настоящата година. Това показват предварителните разчети на просветното министерство. План-приемът в училища след завършено основно образование бе утвърден преди дни от съответните регионални управления по образованието. МОН тепърва ще обобщава данните, но отсега е ясно, че поне 8 области увеличават броя на професионалните си паралелки в унисон със стратегията на ведомството за наблягане върху обучението, даващо на младежите професия. Това са областите Търговище, Враца, Видин, Велико Търново, Силистра, Кюстендил, Разград и Благоевград.

Магнитни бури ни мъчат до уикенда, предупреждава ТРУД. Геомагнитни бури ни тормозят от няколко дни и ще продължат да ни влияят до петък включително. Плазмените частици от последното слънчево изригване са достигнали Земята и това е причината за смущенията. Над България те са отчетени още в сряда през нощта между от 0 до 3 ч. За 24 часа скоростта на слънчевия вятър около Земята под влияние на “дългоживуща слънчева магнитно активна област” е нараснала от 450 км/с до около 570-580 км/с. Във връзка с това най-интензивни ще бъдат “изригванията” в петък, когато почти през целия ден ще се отчитат малки магнити бури, показва прогнозата на gismeteo.com.

На хората, реагиращи остро на магнитните бури, се препоръчва да се въздържат от алкохол, мастни, пикантни и солени храни. Освен това е добре да се пият много течности, като акцент да се постави на слаби чайове, плодови напитки и вода. Не бива да се прекалява с физическото натоварване и с кафето. Вместо това се препоръчва да се прекарва време на открито и да се почива при възможност.

Учените успокояват, че обстановката все пак се нормализира и няма условия за нови слънчеви изригвания по посока на Земята в следващите дни.

Филми за Чочо Попйорданов и Иван Андонов в Master of Аrt, научаваме от СЕГА. 77 премиерни заглавия включва младият фестивал за документално кино Master of Art, който за трета поредна година ще се проведе с център Националния дворец на културата. Форумът обаче разширява границите си и тази година ще се разпростре в шест киносалона в столицата, както и в Пловдив и Варна. По традиция документалните филми в програмата, които се прожектират за пръв път на българския екран, хвърлят светлина върху образите и биографиите на именити творци от сферата на изкуството. Във фокуса на тазгодишната селекция са Василий Кандински, Марк Шагал, Антоан Дьо Сент-Екзюпери, Жан Нувел, Лев Толстой, Салвадор Дали, Мария Калас, Мстислав Ростропович, Микеланджело, Чарли Чаплин, Карлос Саура, Оскар Кокошка, Етгар Керет, Рем Колхаас, Аугуст Стринберг, Начо Дуато, Роберт Ван Хюлик, Антонио Сеги.

10 от фестивалните заглавия са български, като сред техните герои са режисьорът Иван Андонов и актьорът Чочо Попйорданов.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе