Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Грипът „Хонконг“ може да отключи неврологични усложнения, предупреждава проф. д-р Ара Капрелян пред ТРУД. Новият щам на грипния вирус „Хонконг” се очаква да предизвика грипна епидемия в началото на следващата година. Основните симптоми на болестта ще бъдат остро начало, висока температура и силна отпадналост.

Неврологичните усложнения основно протичат под формата на възпаление на главния и гръбначния мозък, периферните нерви, епилептични гърчове и мозъчен инсулт. Грипът може да предизвика тежки неврологични заболявания в резултат на вируса, вторичните бактериални инфекции и токсичните въздействия. Едно от най-тежките усложнения на щама на грипния вирус „Хонконг“ са скоротечни форми на менингоенцефалит- животозастращаващи възпаления на мозъчните обвивки и мозъчното вещество. Според проф. Капрелян, за да се предпазим от развитие на тежки усложнения е необходимо лечението на самата грипна инфекция да започне още през първите два дни на болестта, с появата на първите оплаквания от висока температура, болки в мускулите и ставите, главоболие, отпадналост, гърлобол, суха кашлица и хрема.

Виж повече

Учителите в България вече ще подлежат на задължителни психопрегледи в началото на всяка учебна година, информират СЕГА и МОНИТОР До 30 септември педагозите от училища, детски градини и центрове за подкрепа на личностното развитие трябва да представят пред работодателите си документ за проведен медицински преглед, удостоверяващ липсата на определени заболявания като шизофрения, психични разстройства, туберкулоза, педофилия и др. Това гласи текст от нова наредба на здравното министерство за заболяванията, застрашаващи живота и здравето на учениците. Изискването бе остро разкритикувано от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Виж повече

Парите в обращение се увеличават, пише ТРУД. В момевнта те са над 13,3 милиарда, като увеличението за една година е с 12,90%, или с 1,529 млрд. лв. С най-висок дял в структурата по стойност на банкнотите в обращение са 50-левовите банкноти, а с най-малък е стойността на банкнотите от 2 лв. През третото тримесечие от БНБ са хванали 252 фалшиви български банкноти, от които 248 броя са били в циркулация. Най-много са ментетата на банкнотите от 20 лева.

Поне 120 лева на човек за 8 декември на планина, прогнозира МОНИТОР. Толкова ще трябва да приготви всеки студент, решил да празнува на Банско, изчислява изданието. В тази сума се включват разходите за гориво от София до зимния курорт и обратно плюс цената за две  нощувки в хотел в района. Цените в най-луксозните СПА хотели там достигат до 190-200 лева но човек. Боровец също е едно от най.предпочитаните места за студентски купони през декември. Цената за две нощувки в района на Боровец за студентския празник варира между 99 и 135 лева.

75% от интернет трафика вече идват от мобилните устройства, сочи проучване на агенцията Zenith, цитирано от СЕГА.Този процент се очаква да се увеличи до 79% през 2018. Най-голям процент на интернет трафик от мобилни устройства има в Испания, където той достигна 85%. Следват Хонконг със 79%, Китай със 76%, САЩ със 74 и Индия със 73%. С оглед на цифрите от агенцията препоръчват на рекламодателите да използват периода, за да адаптират кампаниите предимно за мобилни устройства, които очевидно ще бъдат основният носител.

Българският "Жажда" на режисьорката Светла Цоцоркова е сред номинациите за европейските филмови награди, четем в СЕГА. Дебютният филм се състезава за "Европейско откритие - награда на ФИПРЕСИ". Конкуренти на Цоцоркова са румънецът Богдан Мирика с "Кучета", "Пясъчна буря" на израелката Елите Зексер, финландският "Най-щастливият ден в живота на Оли Маки" и "Либерман" на Жул Херман. Номинациите в тази категория се гласуват отделно и се обявяват по-рано, но въпреки това заслужава да се отбележи едно от редките признания за българското кино на голяма международна сцена.

Виж повече

Разширяват езерото на пеликаните в „Сребърна”, информира СТАНДАРТ. Изданието уточнява, че е бил приет 10-годишен план за развитието на резервата, в който се съдържат мерки за поддържането на природната територия около езерото на пеликаните край Силистра. Планът е поръчан и утвърден от екоминистерството. Изтотвен е след мащабна проучвателска работа за състоянието на екосистемите в защитената територия.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе