Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Стево Пендаровски обеща да е президент на всички

Стево Пендаровски обеща да е президент на всички

В Европа няма толкова малка държава, в която да има толкова голямо разделение в обществото. Аз ще бъда президент на всички. Това заяви президентът Стево Пендаровски след церемонията по стъпването му в длъжност в парламента на Република Северна Македония. 

Пендаровски, който е и първият президент на Република Северна Македония след промяната на името на страната, положи клетва и държа реч пред депутатите, в която подаде ръка на опозицията за сътрудничество. Той каза още, че политическите различия ще продължат, защото са естествени, но енергията и потенциалът на обществото трябва да бъдат обединени около стратегически теми.

В обръщението си той посочи четири приоритета в своята работата - пълноправното членство на Северна Македония в НАТО, започване на преговори за членство в ЕС, по-висок икономически растеж и нулева толератност към крупцията и организираната престъпност.

Според него един от най-важните резултати на последните президентски избори е, че те за пръв път са признати от всички, а всички етноси в страната за пръв път наричат държавата „моята държава”.

Пендаровски говори и за отношенията със съседните държави, като договорите с България и Гърция новият президент на Северна Македония даде като позитивен пример за политическа смелост.

Пендаровски се ангажира и със среда за свободна работа на медиите. Той каза още в речта си, че е време да се заличат раните от близкото минало.

На церемонията в парламента в Скопие присъстват българският президент Румен Радев, сръбският президент Александър Вучич, албанският президент Илир Мета и президентът на Косово Хашим Тачи. Външният министър на Черна гора Сърджан Дарманович, гръцкият външен министър Георгиос Катругалос, заместник-министърът на външните работи на Полша Матей Ланг, заместник-министърът на външните работи на Турция Фарук Каймакчи и представител на кабинета на словенския президент Борут Пахор. В зала бе и бившият вече президент Георге Иванов, също и Бранко Цървенковски. В пленарна зала присъстват депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНE.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе