Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Как Зузана стана първата жена- президент на Словакия

Как Зузана стана първата жена- президент на Словакия

Зузана Чапутова стана първата жена- президент на Словакия, побеждавайки на втория тур еврокомисаря Марош Шефчович с 51,3 процента срещу 41,7 на сто.

45- годишната адвокатка няма никакъв политически опит, но успя надвие един от авторитетните брюкселски висши чиновници като доказа, че две години след зверството убийство на разследващия журналист Ян Куцяк и годеницата му, раната в обществото не е затворена.

Чапутова от 14 години се бори срещу сметището в родния си град, проекта на което бе направено от човека, замесен впоследствие с убийството, което принуди премиера Робърт Фидо да хвърли оставка. Зузана сложи като слоган на кампанията си “Завзетата държава”, което за хората бе ясен знак, че гласуването за нея е вот срещу корупцията и задкулисието.

Първоначалната статистика на изборите показва, че за нея са гласували предимно в Братислава и големите градове. Въпреки това избирателната активност тази година е най-ниската за последните 30 години. Под 2 милиона са дали гласа си вчера, което 41 процента от близо 4 450 000 избиратели не Словакия.

Новият президент е издигнат от извънпарламентарната партия “ Прогресивна Словакия “, затова естествено събра подкрепата на опозиционните сили, както и на досегашния президент Андрей Киска. Анализаторите не очаква нов политическия курс на Словакия. Тя ще следва проевропейската позиция и ще разчита на подкрепа в рамките на Вишеградската четворка. Не случайно първата й визита вече е насрочена за Чехия.

Борба срещу популизма , справедливост за всички, защита на пенсионерите и националните интереси без езика на агресия и омраза бяха акцентите в предизборната кампания на Чапутова. Тя е яростен природозащитник, поддържа еднополовите бракове и настоява за равно заплащане на мъжете и жените. Разведена е, има две дъщери, които са тийнейджърки.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе