Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Диян Стаматов: Залагаме на интензивна промяна на квалификацията на учителите

Диян Стаматов: Залагаме на интензивна промяна на квалификацията на учителите Първи и пети клас ще усетят първи промяната след влизането в сила на Закона за училищното образование. Това коментира в предаването „12+3“ заместник-министърът на образованието Диян Стаматов. 

Те ще учат изцяло по нови планове и програми. Една част ще имат нови учебници, друга не - поради краткото време. Но учебникът е само част от учебното съдържание. Има и олекотяване на цялото учебно време. Дава се възможност на всяко училище и учител да избере методите. 60 процента от времето е за нови знания, останалите 40 – за надграждане, обясни Стаматов. 

Другото ново, на което залагаме, е интензивна промяна на квалификацията на учителите. Не учителят да догонва постоянно, а да е на крачка пред останалите, добави заместник-министърът на образованието.

Има известен дефицит на кадри и той ще продължи да се задълбочава. В настоящия момент не е толкова страшен. В някои градове не са достатъчно учителите по математика, природни науки и физическо възпитание. Трябва да сме готови за момента, в който ще се пенсионират почти 40 процента от кадрите, каза още Диян Стаматов.

В разговора със заместник-министъра на образованието беше засегната и темата за конкурс за директор на гимназия в Силистра, който според учителите е опорочен.

Чуйте репортажа на Маргарита Иванова и интервюто на Снежана Иванова с Диян Стаматов.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе