Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Санкциите на ЕС срещу Русия, вероятно ще останат

Санкциите на ЕС срещу Русия, вероятно ще останат

Външните министри на ЕС ще вземат решение до седмица

Постоянните посланици на страните членки на ЕС постигнаха съгласие санкциите срещу Русия в областта на отбраната, енергетиката и финансите да бъдат удължени до края на януари заради ролята на Москва в конфликта в Украйна.

Това съобщиха Ройтерс и „Франс прес" позовавайки се на дипломатически източници. Очаква се на среща в петък в Люксембург на министерско ниво или на срещата на върха в началото на следващата седмица продължаването на санкциите официално да бъде одобрено, освен ако в последния момент френският парламент не повдигне възражения. Крайният срок за подобен протест все още не е изтекъл. Парламентът в Париж поиска от правителството отмяна на санкциите с решение в края на миналия месец. Освен Франция и Великобритания е поискала малко време, за да получи отзиви от парламента, въпреки че националните законодателните органи нямат властта да блокират подобно решение

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и италианският премиер Матео Ренци са част от все по-разширяващата се група на европейски политици, които искат облекчаване на рестрикциите. В същото време Полша и балтийските страни са по-предпазливи и настояват за оставане на санкциите до изпълнение на минските договорености за Украйна.

Според "Ройтерс" сред страните, които са склонни да одобрят облекчаване на рестрикциите, са и България, Словакия и Гърция.

След като преди повече от две години ЕС въведе санкции срещу Москва след анексирането на полуостров Крим и подкрепата за проруските сепаратисти в Донбас, по-късно през 2016 г. се очаква Брюксел да направи по-обстоен преглед на политиката си спрямо Кремъл.

Санкциите се удължават заради липсата на напредък в разрешаването на украинския конфликт. Войната в Източна Украйна досега е отнела живота на над 9000 души.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе