Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Подготвят среща Борисов - Тръмп през 2019 година

Подготвят среща Борисов - Тръмп през 2019 година

Срещата на премиера Бойко Борисов с президента Доналд Тръмп се подготвя за началото на 2019 г. Това стана ясно след разговора на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева с държавния секретар на САЩ Майк Помпео.

По визитата вече се работи, разбрахме се, че това може да се случи в първите три месеца на следващата година, потвърди Захариева на излизане от Държавния департамент.

Двамата първи дипломати обсъдиха отношенията между София и Вашингтон и по-специално стратегическото партньорство в областта на отбраната и плановете за модернизация на българските въоръжени сили.

По време на разговора Захариева е поставила въпроса за включване на България в програмата на САЩ за безвизови пътувания.
„Един от основните критерии за включване в програмата е броя на отказаните американски визи и затова полагаме усилия, като в тясно сътрудничество с посолството на САЩ в София информираме българските граждани за условията, на които трябва да отговарят, за да получат виза", коментира Захариева.

Тя допълни, че е поставила и въпроса за сключване на спогодба за социална защита.

„САЩ имат такава спогодба с редица европейски страни, но не и с България. Подобно споразумение ще помогне много на живеещите в САЩ 400 000 българи. Работим последователно по въпроса и сме облекчили доста процедурите, но сега потвърдихме желанието на България да бъде включена в списъка със страни, с които да се преговаря приоритетно по сключването на такава социална спогодба", каза министър Захариева.

Сред темите бяха и усилията на България за диверсификация на източниците и трасетата на енергийни доставки. „Говорихме за интерконектора с Гърция и за терминала за втечнен природен газ до Александруполис, както и за усилията ни по изграждане на газовия хъб „Балкан", който ще доведе до конкуренция на маршрутите и източниците на доставка на природен газ", коментира външната министърка.

Захариева и Помпео обсъдиха също Близкоизточния мирен процес, сирийската криза и още няколко горещи международни теми.

"Срещата беше отлична възможност да препотвърдим стратегическото си партньорство и отличните контакти между двете страни", коментира Захариева.

По-късно днес тя ще се срещне и с посланик Джон Болтън, съветник на президента Тръмп по въпросите на националната сигурност и член на кабинета.

Програмата на Захариева в САЩ включва срещи с Джуди Ван Рест, изпълнителен вицепрезидент на Международния републикански институт и с Робърт Бенджамин, регионален директор за Централна и Източна Европа в Националния демократически институт.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе