Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Нормандската среща няма да донесе развръзка за Украйна

Нормандската среща няма да донесе развръзка за Украйна

Щефен Халинг е един от водещите европейски експерти по Украйна към реномираната германска Фондация за икономика и политика (SWP) в Берлин. Завършил е политология и изследва процесите на трансформация в Източна Европа и Евразия. Пред "Стандарт" той коментира ситуацията в Украйна в навечерието на срещата в нормандски формат на лидерите на Германия, Франция, Русия и Украйна, която ще се проведе в понеделник в Елисейският дворец в Париж.

Бойчо Дамянов, Виена, специално за "Стандарт"

- Господин Халинг, какво е положението в Украйна след шест месеца управление на президента Владимир Зеленски?

- То е много своеобразно и уникално за последните 30 години. Имаме президент с изключително силен мандат - 73% подкрепа, който в последствие успя да получи и абсолютно мнозинство в Радата. Това означава, че партията на президента може да управлява съвсем самостоятелно, без да влиза в коалиции с други политически сили, което пък дава възможност да започнат нови процеси на промени, които по-рано по разни причини не бяха осъществими.

От една страна, това отваря широко вратите пред новия президент и неговия екип да задвижат буксуващите реформи. Но от друга страна, ако той не започне да променя нещата няма на кого да прехвърли отговорността за неизпълнението на своите предизборни обещания. Всичко, което днес и утре ще се случва в страната ще бъде изцяло записвано на негова сметка, всички претенции ще бъдат отправени към него.

-: До колко е независим в своите действия Зеленски?
- За сега дори и сред експертите все още няма оформено становище, доколко значимо е влиянието на украинския олигарх Игор Коломойски върху неговото поведение и решения. Очевидно е, че има такова влияние, но от друга страна наблюдаваме усилията на Коломойски да убеди обществеността, че днес той е най-силният човек в Киев. Колкото по-често и по-гръмогласно го заявява, толкова по-съмнителни стават неговите приказки. Може би по този начин се опитва да внушава на съдии, прокуратура, правителство, чиновници, силови органи да не смеят да го закачат.

-А какво е влиянието му в Радата?
- Трудно е да се определи точния брой, но според мен има около 30 депутати,, част от тях са от партията "Слуга на народа" на Зеленски, друга част са от партията "За бъдещето", които са под негов непосредствен контрол. Това пролича от поведението им при различните гласувания през последните месеци.

Но е рано да се каже доколко му се отдава да държи под контрол Радата с това количество депутати.

- Зеленски се опита да намали военното напрежение в източната част на страната. Как оценявате тези негови стъпки?

- На изборите той предложи една доста скромна по обем програма. Но ядрото ѝ беше подобряване на положението в Донбас и прекратяване на военните действия. Според мен намеренията му за раздалечаване на войските и възстановяване на връзките с Донецк и Луганск са сериозни. Съдя по инициативите, като например тази за възстановяване на моста при станция Луганска или за раздалечаване на войските в няколко пункта по линията на съприкосновението. Също така той заяви, че би искал лична среща с Путин в рамките на Нормандския формат, който предстои на 9-ти декември.

Близки са позициите му и по отношение на формулата Щайнмайер, обяви се в поддръжка и на Минските съглашения.

- Тези негови позиции обаче не се посрещнаха дружелюбно от всички.
- Да, сред части от украинското общество те бяха посрещнати на нож - военни, ветерани, десни политически сили. Те казват: защо тогава ни накарахте да воюваме и да умираме? За какво бяха всичките жертви? Тези хора възприемат това, което прави Зеленски днес като капитулация.

Бих казал, че в общи линин, се появиха някакви надежди за прекратяване на военния конфликт, но в крайна сметка ключът за цялостното решение е в Кремъл, а не в Киев.

Всичко ще зависи от това какви стъпки ще предприеме Русия, а за сега от там няма ясни сигнали.

-: Как оценявате нейната стъпка на добра воля за връщане на задържаните по време на Керченската провокация моряци и плавателни съдове?

- Да, с това Русия демонстрира добра воля. Тя разбира положението и се опитва да подаде ръка на Зеленски за да не го излага на излишни рискове. Тези сили, които му се противопоставят са в състояние да провокират военен сблъсък в който да пострадат невинни хора и по този начин да дискредитират инициативите и намеренията на президента.

- Какво очаквате от Нормандската среща на 9 декември ?

- Доста съм скептичен, не мисля че срещата ще даде някакъв особен тласък в разрешаването на украинския конфликт. Не виждам необходимите лостове и перспективи за извършване на прелом в тази посока. Позициите са далече една от друга, интересите са направо противоположни. Не мисля, че Русия ще се съгласи на условията, които поставя Киев. Би се съгласила единствено, ако Киев приеме нейните условия. Тук не става дума за това, че Русия уж имала намерения да анексира ДНР и ЛНР подобно на Крим. Не, тя няма такива намерения, за нея е важно да има мощен военно-политически инструменти за влияние върху политиката на Киев. И това е възможно само в случай, че тези формирования останат в рамките на Украйна.

- Каква прогноза бихте дали за развитието на събитията в Украйна през следващите месеци?

- Страхувам се да дам каквито и да било конкретни прогнози, но съм склонен да предположа, че през следващите месеци може да се очаква едно съвсем ново развитие сред политическите среди - да се разгърне дискусия за това доколко въобще си струва ДНР и ЛНР да остават в състава на Украйна. Или с други думи - за какво са ни те въобще?

Този завой, разбира се, няма да е лесен и еднопосочен. Това би означавало отказване от Минските договорености и въвеждане на нова държавна граница по днешната линия на съприкосновение.

- Мислим ли е въобще такъв обрат?
- В краткосрочна перспектива такова решение би облекчило тежестта върху политическата върхушка в Киев и би отстранило част от сериозните проблеми с които се мъчи тя днес, но въпросът е кой би могъл да поеме такава отговорност? Сред военните и другите силови групировки съпротивлението ще бъде неимоверно.

- Каква би могла да бъде позицията на другия важен международен играч - САЩ през следващия период?

- А, това е още по-трудно за прогнозиране.
В самите Съединени щати политическата обстановка е такава, че едва ли може да се улови някаква определена външнополитическа линия или последователност по отношение на Украйна. Разразилият се напоследък украински скандал около Тръмп ни хвърля ту в едни, ту в други догадки. Пълна непредсказуемост и пълна мъгла!

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе