Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Според Гугъл: Франция е "гей", България - "бедна"

Според Гугъл: Франция е

Думата "гей" е най-честата асоциация за Франция в интернет търсачката Гугъл, а България обикновено се свързва с думата "бедна". Това сочи експеримент на Рандал Олсън, асистент по компютърни науки в Мичиганския държавен университет.

Той публикува в Туитър карта на Европа, в която имената на държавите са заменени с думата, която най-често се асоциира с тях в търсачката Гугъл. В картата Германия е посочена като "богата", Франция като "гей", Италия е "расистка", Белгия "скучна", Македония "важна", а България - "бедна". Като бедни са класифицирани и повечето страни от бившия соцлагер - Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина, Унгария, Словакия, Румъния, Молдова, Украйна, Беларус, Латвия, Естония.

За да установи думата, съответстваща на всяка държава, ученият е задал въпроса "Защо (страна) е толкова..." и търсачката автоматично е допълвала изречението.

Олсън е направил подобни карти на американските щати и на Азия.

Предложенията на функцията "автоматично допълване" на Гугъл се получават, като се класират досегашните търсения на всички потребители на търсачката.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе