Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Сплашват с бомба бирника на Цар Киро

Сплашват с бомба бирника на Цар Киро

Пловдив. Пловдивският частен съдебен изпълнител Петко Илиев, който преди време разпродаде запорирано имущество на Цар Киро, е на прицел на неизвестни засега бандити. В неделя след обяд зложелателите заложиха бомба в кантората му на ул. "4 януари" зад Чифте баня. Взривното устройство не гръмна за късмет на служител, който в момента бил в офиса на съдия-изпълнителя. Чиновникът от кантората на Илиев, който в този необичаен час - около 17 часа в неделя, се оказал на работа, е човекът, който пръв видял бомбата и сигнализирал шефа си по телефона. След броени минути Петко Илиев лично дошъл до офиса и също видял съмнителния пакет, от който стърчали жици. Обадил се в полицията, която е на съседната пряка на метри от кантората. От своя страна служителите на реда извикали екип на ДОТИ, който обезвредил адската машина. Преди това униформените отцепили района в радиус от 500-600 м. Евакуирани били всички хора от близките сгради.

До пристигането на спецполицаите, които дойдоха от столицата, и пиле не можеше да прехвръкне край офиса на бирника, коментираха свидетели на случката през почивния ден. Добре, че не беше делник, тъй като тук е едно от най-оживените места в града, а освен това на метри е и хуманитарната гимназия, допълниха живеещите в близост до мястото офиса му. Според очевидеца от кантората на Петко Илиев атентаторите са разбили витринното стъкло на партерния етаж на сградата, в която се помещава съдия-изпълнителят, и са заложили бомбата вътре. Пред полицаите помощникът от офиса разказал, че малко преди това дошъл да работи извънредно, защото трябвало да свърши нещо спешно за понеделник. Тогава чул удара от разбиване на стъклото и слязъл да види какво става. От бандитите нямало и следа, но веднага

забелязал пакета с жиците

зад счупената панорамна витрина. После се обадил на Петко Илиев. Пристигнали служителите на реда, спецчастите и около 20 часа вече мястото е било чисто. Незабавно е започнало разследване. Според полицаите бомбата е поставена с цел сплашване - затова бандитите са избрали почивния ден.
Вчера в кантората бе направен втори оглед, а криминалисти описаха мястото на инцидента. Освен счупеното стъкло по офиса на Петко Илиев няма други щети. Междувременно от пловдивската полиция съобщиха, че специалисти, които са обезвредили бомбата, са извършили контролиран взрив на пакета на безопасно място, от което става ясно, че взривното устройство е било истинска адска машина

а не е самоделка

или пакет, приличащ на бомба. След няколко дни ще приключи експертизата и ще бъде оповестено още какъв е бил тротиловият й еквивалент и точно от какъв вид е.
"Нямам представа кой е поставил бомбата и каква е била целта й. Нека разследващите да приключат с огледа и експертизите, за да стане ясно", каза частният съдебен изпълнител Петко Илиев и отказа всякакви други коментари за неприятната случка.


Събирал дългове и от Дон Портокал

Петко Илиев е един от най-известните съдебни изпълнители (ЧСИ) под тепетата, затова кантората му е сред най-натоварените в града. Освен него в офиса му работи и дама - помощник ЧСИ, но според запознати не тя е мишената. Илиев е работил по изпълнителните дела на известни клиенти на прокуратурата като Цар Киро и другите членове на фамилия Рашкови, сгазили закона. Събирал е дългове от строителния предприемач Стоян Анастасов-Джимито и цитрусовия бос Сотир Янков, който получи прякора Дон Портокал. Гонил е не един и двама от длъжниците на "Топлофикация". Безспорно най-известният му клиент е Кирил Рашков, на когото Петко Илиев преди време разпродаваше имущество по искане на община Пловдив за стари борчове за неплатени данъци за 38 000 лева. ЧСИ-то се е срещал тогава само с роднините на ромския лидер, тъй като по това време той бе в затвора, където излежа присъда от 2,5 г. за отправени смъртни заплахи.

Може да е отмъщение

Основната версия за инцидента с бомбата в кантората на Петко Илиев е сплашване. Със сигурност атентаторите не са целели някой да пострада, затова са избрали неделния ден да сложат бомбата, като са смятали, че в офиса няма да има хора, коментираха от разследването. Според служителите от реда първоначалната информация, която получили от спецотряда от ДОТИ обаче, е, че взривното устройство е било много сериозно и е щяло да причини големи поразии, ако е било гръмнало. Другата версия, която е много вероятна причина за атентата, е отмъщение от страна на някой пострадал от действията на съдия-изпълнителя длъжник. Предстои полицията да разпита хората от списъка на Илиев, чието имущество е разпродавал. В града бирникът, който е сенсей и майстор по бойни изкуства, е известен като един от най-коравосърдечните бирници. Бил е любезен с длъжниците, дори е изслушвал разказите за проблемите, които са ги довели до дъното. Но след това със същото самообладание и без окото му да трепне пред човешките драми конфискувал имоти и организирал търговете за продажбата им.

Измъкна над 1 млн. от община Пловдив

Община Пловдив също преди време си имаше работа с Петко Илиев, който й измъкна огромната сума в размер на 1 098 000 лв., припомнят хора от местната администрация. Парите бяха преведени от градския бюджет на фирма "Метални конструкции" за зала "Строител" през 2011 г. Фирмата спечели дело в съда срещу общината и през 2008 г. й бяха възстановени правата върху спортния комплекс, който се намира преди Карловския надлез. Собственикът обаче не се задоволил с това, че са му върнали имота, а завел ново дело и отново осъдил общината. Този път да плати пропуснатите ползи от това, че не е могъл да ползва залата за период от пет години назад. Наел частния съдия-изпълнител Петко Илиев да изпълни волята на съда. От своя страна, бирникът наложил запор върху банковите сметки на общината и дръпнал сумата от 1 098 000 лв. в полза на "Метални конструкции". Едва след като вече парите били изтеглени от сметките, в община Пловдив пристигнала покана за доброволно изпълнение на съдебното решение. Впоследствие градската управа обжалва действията на съдебния изпълнител, но от парите вече няма и следа.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе