Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Помощ за Спешната помощ

Помощ за Спешната помощ

Центърът за спешна медицинска помощ в Силистра работи с по един екип нощно време от началото на месеца заради липсата на кадри. Една линейка обслужва три общини – Силистра, Ситово и Алфатар. Така ще е до края на месеца, а след това е реален рискът – графикът да стане почасов и да трябва пациентите имащи нужда от неотложна медицинска помощ да се справят сами.

Повече повиквания и по-малко екипи – това е ситуацията в Силистра от години. Проблемът продължава и днес, заяви д-р Енчо Василев - директор на Центъра за спешна медицинска помощ в крайдунавския град.

"От 2 седмици възможностите в Силистра рязко намаляха и с нарочно писмо съм уведомил болницата в Силистра, че през нощта ще дежури само един медицински екип в община Силистра, Алфатар и Ситова, както и за цялата област. Това се случва, защото отпаднаха изведнъж трима лекари от графика. Нови кандидати от много време насам няма. На път е и Силистра в един момент да остане с екипи без участието на лекар в някои моменти от месеца", посочи той. 

Днес работят шестима лекари в сектор Спешна медицинска помощ.

 "За да се осигурят необходимите по медицински стандарти на спешна помощ дейности, ни трябват още 22 лекари и 5 фелдшери", каза още д-р Василев. 

Три са елементите, нужни за постигане на стабилност, категоричен е д-р Енчо Василев. „Мотивация - финансова, социална и статусна, а тя зависи от волята на държавата“ .

Дотогава пациентите ще трябва да определят състоянието си като спешно много прецизно, за да няма натрупвания на повиквания и адреси, които да за сметка на наистина животозастрашаващи моменти



Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе