Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Видео: Спешната помощ в Дулово има само една линейка

Видео: Спешната помощ в Дулово има само една линейка

Спешната помощ в Дулово има само една линейка. За това сигнализираха наши зрители от село Окорш. Млад мъж, който се нуждаел от спешна помощ, чакал половин час линейката, защото била на визита при друг пациент. В сутрешния блок ви показахме всички гледни точки по случая, но той поставя отново въпроса за работата на спешните центрове в малките населени места.

На 10 ноември 25-годишният Стефан Костов получил астматичен пристъп. Съпругата му позвънила на 112. Минути по-късно се обадила отново, защото състоянието на мъжа й се влошило. Получила обаче стряскащ отговор.

Пенка Иванова: Какво искате да направим, г-жо? Какво предлагате да направим? Просто няма линейка, има случай, няма какво да направим, ще чакате!

Когато линейката пристигнала, мъжът вече бил в безсъзнание и по спешност го откарали в болницата в Силистра. От там казаха, че той вече е добре. Но проблемът със спешната помощ в малките градове остава.

Фелдшер Таляп Еюб: Гледаш да помогнеш на всеки, въпреки че не достига екип. Чудиш се какво, чупиш пръсти. Репортер: С колко линейки разполагате? С една линейка.

Всъщност в автопарка на спешната помощ в Дулово има линейки, но няма екипи, които да ги обслужват. По щат трябва да са петима лекари, но е един. Медицинският персонал се допълва от фелдшери и медицински сестри.

Д-р Еленка Янкова, ръководител на Спешната помощ в Дулово: Една линейка, един екип. Обикновено почти няма лекар, работят 90 % само фелдшери. Това е геройство за мене.

В сутрешния блок "Денят започва" заместник-здравният министър д-р Бойко Пенков призна, че са наложителни промени в организацията на спешната помощ и те са заложени в новата здравна стратегия на ведомството.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе