Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Спасяват станцията по кайсията

Спасяват станцията по кайсията

Опитната станция по кайсията и земеделието в Силистра ще с преструктурира като звено от бъдещо държавно предприятие, обединяващо 15 станции. Това съобщиха от Областната администрация в Силистра, след като на 20 юни областният управител Ивелин Статев е посетил станцията и се е срещнал с нейния нов директор Александър Любенов. Тепърва ще стане ясно какви
задачи ще се изпълняват, за да се подобри организационното и финансовото състояние на звеното.

Подготвя се устройствен правилник, който ще определи как ще работи занапред сегашната станция. Тук има образци от около 500 сорта кайсии. Работят седем души. Станцията има 340 декара земя. Според новия директор Александър Любенов, станцията трябва да остане отворена към обществото и да се разширят възможностите земеделските производители да се възползват от нея в по-голяма степен.

Обсъдени са и резервите, сред които и създаденият по българо-румънски проект преди няколко години подцентър на Център по винарство и лозарство при румънския винзавод "Остров" за консултантски услуги. По линия на проекта в Опитната станция по кайсията и земеделие е направен ремонт и са създадени конферентна зала и лаборатория. Но до този момент по различни причини те не са използвани пълноценно.

По идея на областния управител на Силистра Ивелин Статев още в близките седмици е възможно да бъде проведен промоционален форум с лозари и овощари от Крайдунавска Добруджа. Ще се търсят възможности и за разширяване на международните контакти на станцията.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе