Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

9/11: Пеещият спасител запази живота на 2700 души

9/11: Пеещият спасител запази живота на 2700 души

Рик Рескорла е герой от Виетнам, има Сребърната звезда и други награди за подвизите си като офицер от армията.

Известен е с това, че за да успокои хората си, докато са под обстрел, той им пеел песни от младостта си, когато живеел във Великобритания.

11 септември 2001 г. заварва Рескорла като шеф на корпоративната сигурност в в Morgan Stanley, а офисът на компанията е в Южната кула.

Когато самолетът се врязва в кулата, ветеранът получава нареждане да задържи служителите на бюрата им. Рескорла се обадил по телефона на приятеля си Даниел Хил, обучен в борбата с тероризма, и му казал: "Всичко над мястото, на което е ударил самолетът, ще се срути и ще отнесе цялата сграда със себе си. Махам хората си оттук."

Рескорла, който често е предупреждавал пристанищната администрация и своята компания за слабостите в сигурността на Световния търговски център, веднага издава заповед за евакуация. От години той тренира служителите на Morgan Stanley за действия в аварийни ситуации и сега това му се отплаща. Само 16 минути след като първият самолет удря отсрещната кула, повече от 2700 служители и посетители са изведени навън преди вторият самолет удари сградата.

По време на евакуацията Рескорла успокоява хората, докато слизат по стълбите, пеейки „Бог да благослови Америка“.

Обажда се на жена си и й казва: „Спри да плачеш. Трябва да изведа тези хора. Ако нещо ми се случи искам да знаете, че никога не съм бил по-щастлив. Вие ми създадохте живота", пише The New Yorker:

Рескорла е видян за последен път на 10-ия етаж на Южната кула, като се качвал нагоре, за да търси още бедстващи хора. Тялото му не е намерено.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе