Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Майката на Кирил: Илиян от "Соло" може да духне като Галеви

Майката на Кирил: Илиян от

София. За три семейства Коледата ще бъде тъжна. Две почернени фамилии - на наръганите пред дискотека "Соло" в София Кирил Въжаров и Васил Александров, вече четвърта година по празниците ходят на гробовете на синовете си, вместо да седнат край елхата и да се чукнат за здраве. Трето семейство - на осъдения за смъртта им Илиян Тодоров, ще посрещне Коледа без сина си, който влиза в затвора до живот.

Денят Х, който преобръща живота на тези фамилия, е 18 април 2009 г. Датата е светла - Велика събота. Вратарят на националния ни отбор по хокей на лед Кирил Въжаров празнува в клуб "Соло" 21-вия си рожден ден. Никога няма да навърши на 22. И приятелят му Васил Александров ще си остане на 24. Късмет има само третият в компанията, Кирил Димитров, който се измъква жив от мелето пред "Соло". След 4 г. съдебна сага Върховният касационен съд (ВКС) отсича - човекът с ножа е 27-годишният Илиян Тодоров. Той ще лежи до гроб и ще трябва да плати по 150 000 лв. кръвнина на почернените родители на убитите момчета и 50 000 лв. на ранения Кирил.

"Получихме справедливост", въздъхна пред "Стандарт" Радмила Въжарова, почернената майка на Кирил. Била доста притеснена, тъй като решението на ВКС закъснявало с близо 20 дни. Радмила обаче казва, че ще бъде напълно спокойна, след като види убиеца на сина си зад решетките. "Законът трябва да е такъв, че след излизането на решението, осъденият трябва да бъде прибран в затвора", смята тя. "Говорехме си с моите близки снощи, след като видяхме решението, че докато е на свобода, Илиян е опасен", казва Радмила. Бои се, че той може да изчезне по сценария на братя Галеви. Като нищо да се окаже, че отдавна е в чужбина. "След като на първа инстанция Илиян Тодоров беше напълно оправдан и пуснат от ареста, не беше длъжен да се явява на нито едно съдебно заседание и не го направи. Има възможността, включително и финансов ресурс, за да замине и в чужбина", казва тя. Такава версия се появи преди месец, но тогава Венцислав Тодоров, бащата на Илиян, заяви, че синът му не се крие. В чтвъртък той не вдигаше телефона си.

Във фаталната вечер Въжаров и Александров излизат от "Соло" с група приятели, когато човек от компанията им - Кирил Димитров, влиза в спор с непозната за тях група. Според една от версиите, повод за спречкването станал английският език, на който говорят от компанията на Илиян Тодоров, в която били и естонците Сирет Пуук и Расмус Райтау. Въжаров и Александров - и двамата невъоръжени, опитали да разрешат спора. Секунди по-късно били намушкани в гърба. Въжаров издъхнал на място, а Александров починал от раните си в болницата. Само Кирил Димитров оцелял.

Няколко дни след мелето пред "Соло" 24-годишният тогава Илиян Тодоров, син на общински съветник от БСП в Перник, бе арестуван. По време на делото стана ясно, че Тодоров е поискал от момиче в нощния клуб да сложи негов нож в чантата си, който тя му върнала преди пререканието с Кириловците. Няма свидетели на фактическото намушкване, нещо, за което защитата се залавя. А оръжието, с което е извършено убийството, не e открито. Камери обаче заснели силуета на мъж с бяла риза да размахва ръка близо до тях. От враждуващите компании само Тодоров бил с такава.

През декември 2011 г. на първа инстанция Илиян Тодоров бе напълно оправдан, защото Софийският градски съд (СГС) се мотивира, че срещу него има само косвени доказателства, а веригата от тях била прекъсната. Тодоров беше пуснат от ареста с най-леката мярка за неотклонение "подписка". През април т.г. апелативните съдии отмениха оправдателната присъда и го осъдиха до живот. Магистратите обаче не промениха мярката му за неотклонение. Сега върховните съдии са потвърдили осъдителната присъда. Те посочват, че Тодоров е единственият младеж от двете компании, който е бил видян да носи нож в онази нощ.

Освен това на записите от камерите за видеонаблюдение, заснели мелето, ясно се виждало, че преди да се насочи към такси, за да избяга, минава зад гърба на двете убити момчета и ранения им приятел. Няколко свидетели пък разказват, че Тодоров е признал частично вината си и дори се е похвалил по скайпа на своя позната, че е намушкал момчетата. След инцидента Тодоров уверил по скайп естонката, че "каквото и да е видяла, е било при самозащита". След това изразил надежда, че тя не е звъняла в полицията.

В Перник го бранят

Перник е разделен след новината, че Илиян ще лежи до живот. Приятелите му, близките на семейството и хора, които ги познават, не спряха да защитават Тодорови и да съчувстват на момчето им по време на 4-годишната сага. Макар че баща му Венцислав напусна всичките си постове в БСП, упреците, че използва политическо влияние и много пари, за да отърве сина си от присъдата, се чуваха и публично. Когато през лятото съдебни пристави се опитали да му връчат призовка за новото делО, се заговори, че Илиян е зад граница, но негови приятели опровергаха този слух. Сега, след тежката присъда, коментарите са полярни - от "В затвора му е мястото!" до "Съсипват невинен човек!".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе